e-Kako | Homepage
Kako odmrznuti cijevi za vodu ?

Kako odmrznuti cijevi za vodu ?

0 Komentara 🕔01.pro. 2018

Zimski uvjeti baš su trenuci u kojima bi se mogli naći u situaciji da trebate odmrznuti cijevi za vodu. Najgore je što u takvim uvjetima cijevi mogu i puknuti te izazvati velike štete.
Za početak, kako biste ustanovili koja se cijev zamrznula, uključite sve slavine da vidite kroz koju voda istječe, a kroz koju ne. Prvo pogledajte najdostupnije cijevi. Pogledajte cijevi u podrumima, tavanima i slično gdje je najveća mogućnost od zamrzavanja. Potražite pukotine i mjesta curenja na cijevima.
Pažljivo pogledajte ciljevi koje su se zamrznule. Zamrzavanje vode u cijevima može uzrokovati pucanje cijevi zbog promjene tlaka. Za teško dostupna mjesta na cijevima, koristite svjetiljku kako bi ih vidjeli. Ako pronađete mjesto na cijevi gdje voda curi, odmah zatvorite glavni ventil te pozovite vodoinstalatera.
Sljedeći korak je pronaći zamrznutu cijev, ali da nema curenja ili pukotina na toj cijevi. Da li je crv zamrznuta, saznat ćete tako što ćete je dodirnuti odvijačem koji će stvoriti manje ili više šuplji zvuk.
Otvorite slavinu priključenu na zamrznutu cijev. Ako voda prolazi kroz zaleđeno područje, može kroz sat vremena odlediti cijev.

Ukoliko vidite pukotine na toj cijevi, isključite glavni dovod te zatvorite slavine.
Ako je i dalje cijev zaleđena, a nema pukotine, uzmite fen te ga uključite i pomičite lijevo – desno ako je cijev postavljena horizontalno ili gore – dolje ako je cijev postavljena vertikalno. Ako su u pitanju PVC cijevi, mogu se oštetiti ako je toplina niža od 60°C. No ne smijete koristiti izvore topline koji su jači od fena.
Možete nanijeti i toplinsku traku. Omotajte traku oko duljine smrznute cijevi te je priključite na izvor napajanja. Traka se sastoji od grijaćih elemenata koji se zagrijavaju tijekom rada. Ne preklapajte toplinsku električnu traku, nego omotajte njome cijev samo jednim slojem.
Cijevi možete zamotati i krpom, ali to nije od velikog učinka kao što je primjerice fen.
Još jedan od savjeta je i soljenje kanalizacije. Stavite žlicu soli u 15 ml vode i to ulijte u kanalizaciju. Ne pokušavajte odlijevati kipuću vodu u kanalizaciju jer taj postupak može uzrokovati pucanje cijevi pod naglom promjenom temperature.
Za odmrzavanje cijevi možete se poslužiti i ručnicima. Stavite ručnike u vruću vodu te njima omotajte cijevi. Ostavite tako 5 minuta te ponavljajte postupak jer hladni mokri ručnici ne smiju stajati oko cijevi.
Gledajte da vam je prostorija gdje se nalaze cijevi zatvorena i da nigdje nema prolaska hladnog zraka.
Zagrijte prostoriju grijalicom. Gledajte da grijalica nije u blizini zapaljivih predmeta ili preblizu cijevima, ali opet da poveća temperaturu u prostoriji te tako spriječite zaleđivanje cijevi za vodu.

Similar Articles

Kako tapecirati stolicu ?

Kako tapecirati stolicu ? 0

Svaki pojedinac želi tapecirati stolicu  iz nekog drugog razloga. Nekima je materijal oštećen, drugi žele

Kako napraviti ormarić za nakit ?

Kako napraviti ormarić za nakit ? 0

Ormarić za nakit i ručne satove, ne trebate uvijek tražiti u trgovinama s namještajem. Zamolite

Kako biti ekološki osviješten ?

Kako biti ekološki osviješten ? 0

Većina misli da je teško biti ekološki osviješten i ne žele se zamarati s time

Kako izabrati osiguranje za prozore ?

Kako izabrati osiguranje za prozore ? 0

Postoji veliki broj različitih vrsta prozora. Prema načinu otvaranja i zatvaranja treba izabrati osiguranje za

Kako prepoznati oštećenost kolektora ?

Kako prepoznati oštećenost kolektora ? 0

Većina ljudi kad im se pokvari određeni alat ne znaju pravi razlog. Ukoliko vam se

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera