DOM

Kako odmrznuti cijevi za vodu ?

Zimski uvjeti baš su trenuci u kojima bi se mogli naći u situaciji da trebate odmrznuti cijevi za vodu. Najgore je što u takvim uvjetima cijevi mogu i puknuti te izazvati velike štete.
Za početak, kako biste ustanovili koja se cijev zamrznula, uključite sve slavine da vidite kroz koju voda istječe, a kroz koju ne. Prvo pogledajte najdostupnije cijevi. Pogledajte cijevi u podrumima, tavanima i slično gdje je najveća mogućnost od zamrzavanja. Potražite pukotine i mjesta curenja na cijevima.
Pažljivo pogledajte ciljevi koje su se zamrznule. Zamrzavanje vode u cijevima može uzrokovati pucanje cijevi zbog promjene tlaka. Za teško dostupna mjesta na cijevima, koristite svjetiljku kako bi ih vidjeli. Ako pronađete mjesto na cijevi gdje voda curi, odmah zatvorite glavni ventil te pozovite vodoinstalatera.
Sljedeći korak je pronaći zamrznutu cijev, ali da nema curenja ili pukotina na toj cijevi. Da li je crv zamrznuta, saznat ćete tako što ćete je dodirnuti odvijačem koji će stvoriti manje ili više šuplji zvuk.
Otvorite slavinu priključenu na zamrznutu cijev. Ako voda prolazi kroz zaleđeno područje, može kroz sat vremena odlediti cijev.

Ukoliko vidite pukotine na toj cijevi, isključite glavni dovod te zatvorite slavine.
Ako je i dalje cijev zaleđena, a nema pukotine, uzmite fen te ga uključite i pomičite lijevo – desno ako je cijev postavljena horizontalno ili gore – dolje ako je cijev postavljena vertikalno. Ako su u pitanju PVC cijevi, mogu se oštetiti ako je toplina niža od 60°C. No ne smijete koristiti izvore topline koji su jači od fena.
Možete nanijeti i toplinsku traku. Omotajte traku oko duljine smrznute cijevi te je priključite na izvor napajanja. Traka se sastoji od grijaćih elemenata koji se zagrijavaju tijekom rada. Ne preklapajte toplinsku električnu traku, nego omotajte njome cijev samo jednim slojem.
Cijevi možete zamotati i krpom, ali to nije od velikog učinka kao što je primjerice fen.
Još jedan od savjeta je i soljenje kanalizacije. Stavite žlicu soli u 15 ml vode i to ulijte u kanalizaciju. Ne pokušavajte odlijevati kipuću vodu u kanalizaciju jer taj postupak može uzrokovati pucanje cijevi pod naglom promjenom temperature.
Za odmrzavanje cijevi možete se poslužiti i ručnicima. Stavite ručnike u vruću vodu te njima omotajte cijevi. Ostavite tako 5 minuta te ponavljajte postupak jer hladni mokri ručnici ne smiju stajati oko cijevi.
Gledajte da vam je prostorija gdje se nalaze cijevi zatvorena i da nigdje nema prolaska hladnog zraka.
Zagrijte prostoriju grijalicom. Gledajte da grijalica nije u blizini zapaljivih predmeta ili preblizu cijevima, ali opet da poveća temperaturu u prostoriji te tako spriječite zaleđivanje cijevi za vodu.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POPULARNO

Vrh