Uređenje

Kako izabrati rasvjetu za dom ?

Ovisno o kojem prostoru u domu se radi te o tome što radite u tom prostoru, izabrat ćete rasvjetu za dom. Rasvjeta se može podijeliti na nekoliko vrsta. Neke osnovne bi bile : centralna rasvjeta, radno svjetlo, naglašena rasvjeta te ukrasna rasvjeta.

Centralna rasvjeta

Ova vrsta rasvjete služi više radi atmosfere. Svjetiljka za ovu vrstu rasvjete koja se koristi je luster. Količina svjetla može biti dupla, ukoliko se ne odbija od bijelog zida ili stropa. Kod ove rasvjete teže je čitati i izvoditi preciznije poslove.

Radno svjetlo

Koristi se za osvjetljenje prostora u kojem se izvode neki precizniji poslovi ili se čita. Kako ne bi nastao odsjaj, svjetlo treba biti smješteno iza osobe koja radi ili čita. Treba paziti i da sjena osobe ne pada na mjesto gdje radi. To obično budu stolne svjetiljke.

Naglašena rasvjeta

Primjenjuje se kad se želi naglasiti neki predmet u prostoru. To primjerice može biti slika u dnevnom boravku ili biljka u hodniku.

Ukrasna rasvjeta

Svjetiljke čija je namjena da budu ukras prostorije. Mogu biti moderne ili starinske te različitih boja i veličina. Podne, stolne, za stropove.

 RASVJETNA TIJELA

Prenosive svjetiljke korisni su predmeti za sve prostorije. Koristiti mogu za različite poslove, a zbog prenosivosti potrebne su svakom domu. Niskonaponske žarulje korisne su ako njima osvjetljavate predmete za ukras poput slike jer se ne zagrijavaju, što znači da neće štetiti predmetu kojeg osvjetljavaju.

Rasvjetu odozgo postavljate visoko na zid ili pak na strop. Ukoliko se radi o osvjetljenju za rad, postavljaju se slobodnostojeće ili stolne svjetiljke.

Rasvjetu odozdo ljudi koriste radi osvjetljenja kojeg želite usmjeriti prema gore. Kad se svjetlost odbija od stropa nastaje ugođaj u prostoru gdje se to svjetlo nalazi. Zanimljiva opcija rasvjete odozdo su podni reflektori.

Vrste žarulja:

  • Obična žarulja

Najviše se primjenjuje. Ovisno o broju watti, ovisi njezina osvijetljenost. Što je više watti, to je jača rasvjeta.

kako-izabrati-rasvjetu-za

  • Mliječna žarulja

Slična je običnoj žarulji, no kako joj je staklo maglovito, daje mekšu rasvjetu.

kako-izabrati-rasvjetu-za-dom-1

  • Kuglasta žarulja

Veće dimenzije, nego obična žarulja. Koristi se kad se želi naglasiti sam izgled žarulje.

kako-izabrati-rasvjetu-za-dom-2

  • Žarulje u obliku svijeće

Takve žarulje često budu i mliječne i najviše se primjenjuju za rasvjetu ogledala u kupaonicama.

kako-izabrati-rasvjetu-za-dom-3

  • Gljivasta žarulja

Manje dimenzije od obične žarulje. Najviše se primjenjuje na rasvjetu koja se nalazi na noćnim ormarićima.

kako-izabrati-rasvjetu-za-dom-4

  • Cjevasta žarulja

Cjevaste žarulje koriste se za rasvjetna tijela koja to zahtijevaju. Takva vrsta rasvjete najviše se primjenjuje u radionama, garažama i slično.

kako-izabrati-rasvjetu-za-dom-5

Savjeti vezani za rasvjetu

Prekidače za rasvjetu u sobi treba postavljati pokraj vrata kako bi bile nadohvat kod ulaženja u prostor i kod izlaženja. Ugodnija atmosfera, vladat će u prostoriji ako u nju unesete nekoliko rasvjetnih tijela. Uz pomoć zidnih svjetiljki, prostoriju možete smanjiti. Prekidači koji reguliraju jačinu osvijetljenosti u sobi najprikladniji su za one prostore gdje se u određenom dijelu dana čita, a u drugom djelu dana odmara, primjerice za dnevne boravke je dobro ugraditi takvu vrstu prekidača.

Kod čišćenja žarulja, obrišete je samo suhom krpom. Na tu krpu možete staviti koju kapljicu eteričnog ulja. Nakon što ste prebrisali žarulju krpicom koja je imala na sebi eteričnog ulja, uključite žarulju. Kad se ona zagrije, miris eteričnog ulja ispunit će prostoriju.

 

POPULARNO

To Top