Uređenje

Kako obojati garažu?

Nakon nekog vremena odlučili ste obojati garažu. Nije to toliko komplicirani posao, ali bit će bolje obavljen ako cijeli proces prati određeni redoslijed.

Za početak trebate očistiti garažu. Pomesti, izribati i oprati. Površina koju želite obojati mora biti čista. Većina garaža ima betonski pod pa se i pod može obojati.

Dok radite u garaži preporučuje se da nosite zaštitnu opremu. To uključuje: naočale i rukavice otporne na kemikalije te čizme.

Dok čistite i bojite garažu trebate je prozračivati. Ako je jako vjetrovito ili hladnije, otvorite garažu na 15 cm.

Obojati garažu – pod garaže

Pripremite vodu kojom ćete očistiti pod garaže. Tako će boja bolje prianjati. Pomiješajte 3:1 otopinu izbjeljivača i vode za natapanje. S tom tekućinom oribajte pod garaže. Nakon što ste s tom otopinom oribali pod garaže, dodatno ga isperite. Kad se pod osuši, popravite pukotine na betonu ako ih ima. Sljedeći korak je odabir boje. No prije, nego počnete nanositi boju na beton, nanesite sloj primera. Na taj način, boja će vam se duže i kvalitetnije držati na betonu. Kad prođe jedan dan nakon što ste nanijeli sloj primera, tj. kad se on u potpunosti osuši, krenite s nanošenjem boje. Bojite od kraja garaže prema izlazu kako ne bi morali hodati preko boje koju ste nanijeli na beton garaže.

Obojati garažu – vanjski dio

Kad planirate obojati garažu izvana , to uključuje bojanje okvira vrata garaže. Za početak, vanjski dio garaže, tj. okvir vrata i vrata operite visokotlačnim čistačem. Prije nego, odaberete boju za taj dio garaže, provjerite od čega su građeni okvir vrata te vrata garaže. Ako se radi o aluminiju, gledajte da boja kojom ćete bojati odgovara tom materijalu. Savjetuje se da bojite garažu uz pomoć raspršivača kojeg ćete priključiti na kompresor. To je učinkovitije, nego da bojite kistom ili valjkom.

Obojati garažu – unutrašnjost

Za početak, potrebno je pripremiti zidove i strop. Uz pomoć brusilice i špahtle poravnajte zidove. Trebate ukloniti staru boju te popuniti rupe ako ih ima. Prvo nanesite sloj primera na zidove i strop. Kad se primer osuši krenite bojati zidove i strop. Gledajte da boja kojom bojite unutrašnjost garaže bude podnošljiva na vlagu jer u garaži je nešto niži zrak i često se stvara vlaga.

 

POPULARNO

To Top