Uređenje

Kako ugraditi dekorativni kamen u dnevnu sobu?

Dekorativni kamen uljepšat će interijer i učiniti prirodnijim vaše okruženje, zbog čega ukrašava sve više domova u našoj zemlji…

Učiniti prostor u kojem živimo ugodnim i estetski privlačnim važno je da bismo se dobro osjećali, zbog čega pravilno uređenje interijera definitivno poboljšava kvalitetu naše svakodnevice.

A jedan od načina kako učiniti naše okruženje zanimljivijim svakako je dekorativni kamen, koji je pogodan za vanjsku, ali i za unutrašnju upotrebu. Riječ je o kamenu koji je puno atraktivniji u svom prirodnom, nego u umjetnom obliku, a njime se oblaže zid kako bi svojom teksturom i izgledom razbio monotoniju i dodao dašak elegancije u vaš dom.

Dekorativni kamen predstavlja vrlo kvalitetnu zidnu oblogu, jer njegova struktura osigurava bolji prijenos topline, a i pomaže poboljšanju akustike prostora. Najčešće se koristi pri uređenju dnevne sobe, a rjeđe drugih prostorija, kako bi ostavio snažan dojam na vaše goste čim uđu u najvažniju prostoru vašeg doma.

Prirodni dekorativni kamen javlja se u brojnim različitim oblicima i bojama, od klasičnih do rustikalnih, od čemu više možete pročitati na stranici https://www.pietraproject.hr/dekorativni-kamen

A uz pravu rasvjetu i pregršt oku ugodnih detalja u prostoriji, ovaj tip kamena pobrinut će se za šarmantan izgled vaše dnevne sobe, zbog čega ima smisla dati mu šansu i odlučiti se za proces ugradnje…

Jednostavna realizacija uz malo ljepila

Bilo da vam je prvi izbor bunja od tvrtke Pietraproject ili se odlučite za neki drugi tip prirodnog dekorativnog kamena, cijeli posao trebate prepustiti profesionalcima, a na vama je samo dati im instrukcije o zidovima koje želite uljepšati ovim estetskim zahvatom.

Sve kreće s postavljanjem ploha na zid, na koje će kasnije biti zalijepljen vaš prirodni kamen. Da bi to bilo izvedivo, bit će potrebno i kvalitetno ljepilo, kojeg će majstori pripremiti u kanti i zatim lijepiti na kamene ploče, kao i na komade kamena kojima želite uljepšati svoju sobu.

Klesarski čekić poslužit će da se obradi nepravilan kamen, a zatim se ljepilo nanosi na ploču i na kamen te se pričvršćuje na zid, vještim pokretima pri kojima se istiskuje zrak između kamena i podloge.

Kamen se zatim jedan pod jedan lijepi na ploču, uz jedan do dva centimetra razmaka, kako bi se postigao prirodan efekt. Slijedi fugiranje, odnosno ispunjavanje prostora između kamenja, s tim da postoje i varijante ugradnje dekorativnog kamena bez fugi. Kad fuga postigne željenu konzistenciju možete je obraditi štapićem i ukloniti metlicom viškove, čime će ugradnja dekorativnog kamena doći do svoje završnice…

Održavanje i čišćenje dekorativnog kamena

Jednom kad ste uspješno ugradili dekorativni kamen na zid u svom dnevnom boravku, na vama je samo dobra ga održavati. To uključuje čišćenje za koje se preporučuje upotreba vode, dok treba izbjegavati agresivna sredstva za čišćenje.

Bilo kakve kemikalije za čišćenje mrlja, kao i izbjeljivači ne bi se trebali koristiti pri održavanju prirodnog dekorativnog kamena, koji može biti osjetljiv na takva sredstva. Ako pak naiđete na sredstva u trgovini za koja piše da su pogodna za čišćenje ovakvog kamena, svakako ih prvo iskušajte na manjoj površini, kako biste se uvjerili da ne mijenjaju boju ili teksturu vašeg zida.

Za kraj, spomenimo još impregnaciju dekorativnog kamena, odnosno premaz koji bi ga trebao štititi od soli, vlage, mraza i različitih ekstremnih atmosferskih prilika. Ona može poboljšati boju, teksturu i izgled zidova, no svakako je važnija kod vanjskih zidova, nego u vašoj dnevnoj sobi.

U svakom slučaju, postavljanje dekorativnog kamena nije tako komplicirano kako se čini, pogotovo ako posao vodi netko tko zna što radi. Na vama je samo odabrati ono što vam se sviđa, nakon čega će profesionalci u relativno kratkom vremenu vašu želju pretvoriti u realnost, na zidu kojeg ste odlučili uljepšati…

POPULARNO

To Top