Vrt

Kako uzgajati jagode?

Uzgajati jagode kod kuće pravo je zadovoljstvo jer postoji bezbroj načina da se pripremi desert od njih, a još su najbolje za jesti samostalno. Jagode možete uzgajati u vrtu ili teglama u kojima uzgajate balkonsko cvijeće. Važno je da im se može širiti korijenje.

Za početak, izaberite između dvije najpopularnije vrste jagoda: ljetne jagode ili jagode koje rastu tijekom cijele godine. Za odabir vrsta jagoda, raspitajte se u svom lokalnom vrtnom centru.

Ljetna vrsta jagoda je zanimljiva jer već 2 mjeseca nakon sadnje dobiva plodove. Kad nabavite jagode, potrebno ih je odmah presaditi jer mogu propasti ako dugo stoje. Kod odabira biljaka jagoda gledajte da ne bi imala znakove lošeg zdravstvenog stanja. Lišće treba biti jarko zelene boje i bez mrlje. Smeđi rubovi lišća dokaz su da je biljka počela venuti. Korijen treba biti pun te svijetle boje.  Postoje i vrste jagoda koje su otporne na bolesti. Takve vrste su skuplje, no izdržat će različite vrste gljivičnih bolesti.

Kod kupovine biljaka jagoda, razmislite i o tome pod kojim uvjetima želite da rastu. Ako želite da vam jagode rastu tijekom cijele godine u hladnoj klimi, smjestite ih u tegle koje ćete moći prenijeti u zatvoreni prostor tijekom hladnog vremena.

Kad postavljate jagode u zemlju, gledajte da kruna jagoda sjedi tik iznad tla. Krunu jagode lako ćete prepoznati jer se nalazi odmah iznad korijena biljke.

Ponekad ćete naći sjemenje jagoda na vanjskoj strani ploda. To je neobična situacija za biljke općenito, no kad ćete uzgajati jagode vidjet ćete da je to normalno za tu biljku.

Ljetne jagode najčešće se sade u drugom mjesecu proljeća (travanj), a trajne jagode koje rastu cijelu godinu sade se u ranu jesen.

Za jagode odaberite toplo i sunčano mjesto. Njima paše direktno sunčevo svjetlo, bez sjene.

Tlu gdje ćete posaditi jagode, dodajte kompost.

Uklanjanje korova također je važno za jagode. Osim što korov treba ukloniti prije sadnje, i nakon sadnje je potrebno uklanjati korov. Tako će jagode nesmetano rasti.

Uklonite biljku jagode iz spremnika kojeg ste kupili. Stavite korijen da se natapa u kanti vode do sat vremena. To pomaže korijenu da se zaštiti od šoka prijelaza u zemlju. Nakon toga iskopajte rupu u tlu. Postavite biljku jagode u rupu, držite krunu biljke iznad crte tla. Na kraju pritisnite tlo oko biljke jagoda.

Ako sadite biljke jagoda jedno do druge, neka budu udaljene 35 cm. Jagode ne treba puno zalijevati. Potrebno im je dodavati tekuće gnojivo koje je namijenjeno baš za njih.

Kad se na biljci jagode pojave prvi cvjetovi bijelih latica, uklonite ih. Tada će jagode nesmetano rasti. Kad se pojave prvi plodovi jagode bit će zeleni. Kad porastu bit će bijeli. Pocrvenit će tek pod utjecajem sunca. Kad su u potpunosti crvene uberite jagode te ih operite u hladnoj vodi. Nakon toga su spremne za jesti.

Ako ćete uzgajati jagode u tegli, izaberite teglu s rupom na dnu zbog drenaže. Da bi drenaža bila bolja, na dno tegle postavite nešto slomljene keramike. Promjer tegle za jagode treba biti 18 cm ili više.

Tlo za jagode treba imati ph između 5.3 i 6.2. Biljku jagode koju stavljate u teglu, stavljate na isti način kao da je stavljate u tlo u vrtu.

Jagode koje rastu tijekom cijele godine, ako se pravilno održavaju mogu rasti i do 5 godina.

POPULARNO

To Top