Vrt

Kako ukloniti puževe iz vrta?

Uz mnogo drugih nametnika u vrtu, puževi su također poznati kao štetočine za biljke. Oni se hrane listovima biljaka najčešće noću. Ukloniti puževe iz vrta možete na nekoliko načina. Mi ćemo vam ovdje predložiti kako ukloniti puževe iz vrta samo po prirodnim receptima.

Za manje vrtove primjenjuje se sljedeći način: potrebno vam je pivo ili mlijeko. Pivo ili mlijeko ulijte u plastičnu čašu tako da tekućina popuni pola čaše. Čašu zakopajte pokraj biljke. Čaša mora viriti samo 0,5 cm iz zemlje kako bi puž lako upao u zamku. Pivo ili mlijeko zamijenite svakih nekoliko dana.

Ako vaše biljke napadaju puževi penjači, postavite u čašu smjesu od: meda, kvasca i malo vode. Tu smjesu treba prokuhati dok ne postane ljepljiva.

Jedan od načina kako ukloniti puževe iz vrta je i uz pomoć palente. Stavite žlicu ili dvije palente u staklenku te je polegnite uz biljku. Pripazite da palenta bude suha jer će samo tako biti učinkovita za uništenje puževa.

Poznato je za puževe da će se okupiti u sjenovitim i vlažnim područjima. To su primjerice: daske i kartonske kutije. U takva skrovišta treba staviti: listove kupusa, korice agruma ili suhe hrane za kućne ljubimce.

Treći način uklanjanja puževa je tijekom noći kad su najaktivniji. Koristite bljeskalicu i jednokratne rukavice. Dok tražite puževe nosite sa sobom kantu vode pomiješanu sa sapunicom. U nju stavljajte puževe koje pronađete.

Kako bi spriječili dolazak puževa u vrt, zalijevajte vrt rano ujutro, a ostatak dana držite vrt suhim. Važno je i redovito košenje trave u vrtu kako bi se puževi što manje zadržavali u vrtu.

Još jedno od rješenja uklanjanja puževa u vrtu je uz pomoć bakrene trake: s bakrenom trakom složite barikadu oko biljaka. Pazite da se ne porežete.

Ukloniti puževe iz vrta možete i uz pomoć soli, no sa solju treba biti oprezan da osim puževa ne uništite i biljke.

POPULARNO

To Top