Edukacija

Kako izabrati disk za kutnu brusilicu ?

Kutna brusilica bez diska ne bi bila u mogućnosti obaviti niti jedan posao. Tek kad se na nju montira disk za kutnu brusilicu, ona postaje funkcionalna. Kutna brusilica tad može: brusiti, rezati ili polirati, ovisno o vrsti diska koji su više opisani u nastavku.

Prije odabira diska za kutnu brusilicu, trebat ćete si postaviti nekoliko pitanja:

  1. ŠTO ĆU RADITI S KUTNOM BRUSILICOM ?

Da li ćete s kutnom brusilicom rezati, brusiti ili polirati ? Kad izaberete jedan od ova tri odgovora, provjerite u uputama priloženima uz brusilicu da li je namijenjena za rezanje ili poliranje jer rijetko koja brusilica može: rezati, brusiti i polirati. Kad odgovorite na pitanje što ćete raditi s brusilicom slijedi drugo pitanje.

  1. KOJI NASTAVAK ZA KUTNU BRUSILICU TREBAM ?

Ako ćete rezati metalne cijevi, trebate disk za kutnu brusilicu koja odgovara rezanju te vrste metala od kojeg su napravljene cijevi. Planirate li rezati bakrene cijevi, provjerite da li je disk namijenjen za rezanje bakra.

Ako ćete rezati: pločice, mramor, abrazivni materijal, žbuku ili asfalt potreban vam je dijamantni disk za rezanje. Dijamantni diskovi imaju dijamant na vrhu rubova pa se mogu nositi s rezanjem tvrdih materijala.

Kod odabira dijamantnih diskova za rezanje, važno je i provjeriti da li su namijenjeni za mokro ili suho rezanje.

*Suho rezanje kutnom brusilicom s dijamantnim diskom je klasično rezanje, dok mokro rezanje zahtijeva polijevanje vode po materijalu kojeg se reže.

Ako planirate brusiti, trebat će vam disk za kutnu brusilicu koji je namijenjen za brušenje. Ti diskovi za brušenje međusobno se razlikuju po gustoći tzv. pijeska na disku. U prijevodu —-> neki diskovi su grublji dok su drugi nježniji. Gustoća pijeska ili granulacija na disku može biti od 40 – 400. Što je manji broj granulacije, to je disk oštriji.

Kod odabira diska za brušenje, obratite pažnju na to da li se s određenim diskom može brusiti kamen, metal ili drvo te ga uskladite s poslom kojeg ćete obavljati sa svojom kutnom brusilicom.

Ako planirate brusiti staru boju ili lak, neće vam trebati disk za kutnu brusilicu, već žičana četka koja je namijenjena za kutnu brusilicu.

Vaša će kutna brusilica biti znatno teža sa žičanom četkom, no to vam omogućuje da kvalitetno skinete staru boju ili lak sa površina.

Lamelasti disk za kutnu brusilicu trebat će vam ako planirate finije brušenje ili završnu obradu.

Ako želite polirati, trebat će vam nastavak za poliranje koji podsjeća na spužvu. Nastavak za poliranje koristite za poliranje lakova te površina koje su prekrivene osjetljivim slojem.

Tijekom poliranja osjetljivih površina, preporučuje se koristiti brusilicu promjera 230 mm jer one rade sporije. Imaju manji broj okretaja što je bolje za osjetljive površine.

Kvalitetu diska primijetit ćete po cijeni. Povoljniji diskovi brže se troše. Kad se disk istroši ili ošteti nije prikladan za rad. Istrošeni ili oštećeni disk opasan je za alat, ali i za vas.

Ono što trebate svaki put pregledati prije korištenja kutne brusilice te samih diskova i nastavaka su priložene upute. One opisuju vašu kutnu brusilicu te sve nastavke koji se mogu koristiti u radu s njom.

 

POPULARNO

To Top