Edukacija

Kako izabrati puhalo za lišće ?

Puhalo za lišće nezamjenjiv je alat za čišćenje otpalog lišća u jesen. No puhalo za lišće ne morate koristiti samo za sakupljanje jesenskog lišća. Njime možete skupiti i latice koje u proljeće padnu s voćki, ali i pokošenu travu umjesto da je grabljate. Tako ćete uštedjeti snagu i vrijeme.

Puhalo će vam poslužiti i za ispuhivanje prašine.

Prema izgledu puhalo se na tržištu pojavljuje u tri oblika:

  • Ručno puhalo za lišće
  • Puhalo za lišće koje se nosi kao ruksak
  • Puhalo za lišće na kotače

RUČNO PUHALO ZA LIŠĆE

Najmanje je težine od tri navedena puhala za lišće. Ako je električno puhalo iznosi oko 8 kg. Ergonomski dizajnirana ručka kako bi mogli određeno vrijeme raditi s puhalom bez pojave plikova. Osim električnog ručnog puhala, ručno puhalo može biti akumulatorsko te ono koje se pokreće pomoću benzina. Ručno puhalo obično se koristi za okućnicu i dvorište.

PUHALO ZA LIŠĆE KOJE SE NOSI KAO RUKSAK

Zbog svoje težine koja prelazi 17 kg, dizajnirano je tako da se nosi na leđima poput ruksaka. Vaša leđa i ramena podupirat će njegovu težinu. Cijenom i proizvodnjom buke veći su od ručnih puhala za lišće. Koriste se za čišćenje dvorišta od lišća čiji teren ima oko 1 hektar.

PUHALO ZA LIŠĆE NA KOTAČE

Pogodno za veće terene kao što su voćnjaci i parkovi. Velikog su četverotaktnog motora koji ne zahtijeva miješanje goriva i ulja. Zbog velike težine koja bude i do 100 kg, njime je teže manevrirati. Takvi modeli su obično skuplji te mnogo bučniji od onih ručnih puhala za lišće te od puhala koja se nose kao ruksak.

Prema načinu pokretanja, puhalo za lišće se na tržištu pojavljuje u tri oblika:

  • Električno puhalo za lišće
  • Akumulatorsko puhalo za lišće
  • Benzinsko puhalo za lišće

Električno puhalo za lišće

Najčešće se radi o ručnom puhalu za lišće koje je težine oko 8 kg. Za razliku od ostalih puhala, manje su snage pa se preporučuju za okućnicu i dvorište. Stvaraju najmanje buke. Jednostavni su za korištenje, no bit ćete ograničeni dužinom kabla te utičnicom. Kod odabira električnog puhala za lišće, odlučite se za onaj koji ima najduži kabel.

Akumulatorsko puhalo za lišće

Puhalo za lišće koje ima iste karakteristike kao i električno puhalo, osim što ćete biti oslobođeni kabla. Najčešće dolazi kao ručno puhalo za lišće. Kod ovog modela potrebno je imati dvije baterije kako biste mogli raditi s jednom baterijom, dok je druga na punjaču. Napunjena baterija traje do sat vremena rada, no ponekad vam se može isprazniti i tijekom stajanja.

Benzinsko puhalo za lišće

Snažnije je od akumulatorskog i električnog puhala za lišće. Njegov rad ovisan je o gorivu. Ovaj model puhala pogodan je za veće terene kao što su voćnjaci i parkovi. Težina benzinskog puhača je oko 10 kg, ovisno o kapacitetu spremnika za gorivo. Ako se radi o puhalima s četverotaktnim motorom, oni su još veće težine.

 RAD S PUHALOM ZA LIŠĆE

Tijekom rada s puhalom za lišće, koristite zaštitu od buke za uha. Uz to, potrebno je nositi naočale i masku, čime ćete se zaštititi od prašine. Ljude i kućne ljubimce odmaknite od područja na kojem radite. Isto to napravite i sa stvarima kao što su podmetači na stolcima, manje biljke u teglama i slično.

DIJELOVI PUHAČA ZA LIŠĆE

Obratite pozornost na mlaznicu puhala za lišće. Neke mlaznice su spljoštene, a neke su zaobljene. Zaobljeni tip će vam pomoći da otklonite lišće koje je zapelo u travnjaku.

Puhalu za lišće možete kontrolirati brzinu. Ako se radi o osjetljivim područjima gdje je zapelo lišće, smanjite brzinu puhala.

Ako se radi o benzinskom puhalu lišća, odaberite ono koje ima proziran spremnik goriva. Taj spremnik omogućuje vam da vidite koliko je preostalo goriva te samim time procijenite koliko ćete još raditi s puhalom do sljedećeg puhanja. Kod spremnika važna karakteristika je i široki otvor kako bi mogli bez razlijevanja natočiti gorivo.

Kod dijelova puhača za lišće, obratite pozornost i na jačinu ventilatora koji se nalazi unutar puhala za lišće. Snaga ventilatora može iznositi oko 200 CFM pa do 500 CFM. Što veće dvorište imate, bit će vam potrebno puhalo koje ima veći broj CFM.

Puhalo za lišće koje ćete koristiti kod kuće, koristit ćete za više poslova. A puhalo koje ćete koristiti na većim površinama uštedjet će vam vrijeme i energiju skupljanja lišća i sličnog materijala.

POPULARNO

To Top