Edukacija

Kako izabrati visokotlačni perač ?

Visokotlačni perač ili bolje nam poznati pod nazivom minivaš je alat koji se koristi u svakom dvorištu. Poslužit će vam prilikom čišćenja terase, pranja automobila, motocikla, kamp prikolice, pa čak i za skidanje tvrdokornih mrlja sa tenesica.

Visokotlačni perač alat je kojim možete oprati i prozore, no pripazite da staklo nije slabije ili staro te da pritisak mlaznice nema veliki broj bara.

Minivaš će zbog svog iznimno snažnog pritiska s lakoćom isprati i najtvrdokorniju mrlju. Između ostalog, otklonit će prašinu, blato, plijesni, boju, a čak i glinu.

Kod odabira visokotlačnih perača, potrebno je odabrati pažnju na broj bara. To je mjerna jedinica koja pokazuje pritisak mlaza vode. Usporedite sami broj bara i zahtjevnost posla kojeg mislite obavljati s minivašom. Za čišćenje objekata koje imate u dvorištu ili vrtu, dovoljan pritisak je između 110 i 150 bara. Neki visokotlačni perači imaju regulator stupnjeva tlaka.

Izbor visokotlačnog perača ovisi i o njegovoj težini.

Još jedna važna karakteristika kod odabira visokotlačnog perača je potrošnja vode u litrama unutar jednog sata. Ovaj podatak bit će vam važan prilikom izračuna potrošnje vode u vremenu u kojem radite s minivašom.

Ako kupujete minivaš radi pranja automobila ili nekog drugog vozila, možete odabrati onaj s ugrađenim spremnikom za deterdžent.

OPREMA ZA VISOKOTLAČNE PERAČE

Pištolj je standardni nastavak koji dolazi uz svaki visokotlačni perač jer inaće ne biste mogli obavljati posao čišćenja.

Ostali nastavci koji mogu doći uz minivaš su: rotacijska mlaznica, podesivo koplje, crijevna spojnica ili turbo prskalica, četke za pranje auta, četke za pranje poda.

U dodatnu opremu minivaša spada i ugrađeni spremnik za deterdžent.

Još jedan zanimljiv dodatak visokotlačnom čistaču je spremnik za vodu. Ovakav minivaš obično je nešto veće težine i obično se ne koristi kod kuće jer se podrazumijeva da doma imate vodovod. Koristit ćete ga na onim terenima gdje nema vodovoda u blizini. Gledajte da izaberete onaj spremnik čija zapremnina odgovara zahtjevima zadataka koje ćete obavljati.

SIGURNOST TIJEKOM RADA S VISOKOTLAČNIM ČISTAČEM

Tijekom rada s minivašom potrebno je nositi zaštitnu odjeću i zaštitne naočale. Zaštitna obuća tu je iz razloga jer se tijekom rada možete polijati i prije kliznuti ako nosite natikače. Uloga zaštitnih naočala je zaštita oči tijekom rada s  minivašom jer njegov snažni pritisak podiže sitne materijale koje imate u dvorištu, a oni bi vam mogli ući u oči. Vezano za sigurnost tijekom rada s minivašom treba istaknuti upute koje dobijete prilikom kupnje. Ne zanemarujte njihovu ulogu te ih pročitajte kako bi omogućili alatu dugotrajnost.

Također pripazite kako s čistačem ne bi došli u dodir s utičnicom za vrijeme rada.

Visokotlačni perači dijele se na: motorne visokotlačne perače i na električne visokotlačne perače.

Motorni visokotlačni perači

Ovaj minivaš uglavnom je teži od električnog, a težina najviše ovisi o zapremnini spremnika za gorivo. Obavlja zahtjevnije zadatke, nego električni minivaš i rijetko se koristi za poslove oko kuće. Zvukom je također jači od električnog minivaša.

Električni visokotlačni perač

Ovo je vrsta perača koju ćete koristiti kod kuće. Imaju obično kable dužine oko 5 metara. Tiši su od motornih visokotlačnih perača. Njima čete čistiti: terase, vozila, kante za smeće, a poslužit će i prilikom čišćenja cipela od tvrdokornih mrlja.

POPULARNO

To Top