Edukacija

Kako izabrati vrtni rezni alat ?

Vrtni rezni alat je alat s kojim ćete njegovati mnoge vrste biljaka. Nisu jedne vrtne škare pogodne za sve vrste biljaka, stoga ćete kroz tekst vidjeti koji rezni alat je potreban za vaše biljke.

Ponekad ćete trebati odrezati grančice jer su predugačke, a ponekad ćete trebati odrezati neku odumrlu, suhu granu. Biljke zahtijevaju redovitu njegu u kojoj je vrtni rezni alat neizostavan pribor.

Ovdje ćemo istaknuti: vrtne škare, škare za živicu te škare za grane.

VRTNE ŠKARE

Ovaj vrtni rezni alat koristi se kod skraćivanja manjih grančica. Također su pogodne i za rezanje vinove loze. Njima ćete rezati one grančice koje strše iz grma biljke. Njih je potrebno skratiti kako bi biljka mogla nesmetano cvjetati, a samim time i izgledati urednije. Vrtne škare koriste se za rezanje grana do 25 mm.

Kod izbora škara treba pripaziti na dužinu ručki. Isprobajte prije kupnje kako vam stoje u ruci. Također ako ste ljevak, možete nabaviti škare koje su prilagođene lijevoj ruci. Naprama ostalim škarama najmanjih su dimenzija.

Vrtne škare imaju čeljust složenu tako da s jednom stranom zahvaća grančica, a drugom ta ista sječe. Za vrtne škare važno je i da imaju ergonomski dizajn. To je važno kako ne biste dobili plikove, naročito ako ćete rezati duže vrijeme. Vaše škare kako bi dugo opstale, trebale bi biti od visokokvalitetnog, otvrdnutog ili ugljičnog čelika.

Mehanizam za zaključavanje – manja mogućnost ozljede na vrtnim škarama bit će ukoliko imaju mehanizam za zaključavanje. To je mala plastična kukica koja pomaknuta u jednom smjeru oslobađa oštrice kako biste mogli raditi s vrtnim škarama, dok pomaknuta u drugu stranu onemogućava rezanje te služi kao kočnica. Na taj način nećete se ozlijediti s vrtnim škarama u hodu.

Dok su vrtne škare sklopljene, oštrice bi trebale biti jedna uz drugu. Ako kod sklopljenih oštrica postoji razmak, vaše vrtne škare nisu ispravne.

Vrtne škare imaju oprugu između drški. Zbog toga se smanjuje opterećenje i umaranje ruku. Gledajte da opruga bude dobro pričvršćena za drške kako bi vrtne škare pravilno funkcionirale.

ŠKARE ZA ŽIVICU

Dužina oštrice i drški ovih škara je podjednaka. Postoje benzinske, električne i akumulatorske škare . Škare za živicu koje se koriste ručno, koristit ćete kad ćete trebati skratiti samo pojedine dijelove živice. Tim škarama možete osim živice rezati i biljke stablašice, primjerice ruže, zatim čemprese i slično.

Ručnim škarama za živicu lakše ćete odrezati živicu prema određenom obliku kakvog ste zamislili, nego primjerice sa motornim škarama čiji je cilj skratiti velike površine živice.

Drške škara trebaju biti ergonomski oblikovane da možete s lakoćom obavljati poslove rezanja, ali i da ne dobijete plikove.

Održavajte ih redovito nakon upotrebe. Potrebno ih je očistiti te naoštriti. Čuvajte ih na suhom mjestu jer ako budu pod utjecajem vlage, dobit će rđu.

ŠKARE ZA GRANE

Imaju dugačke čvrste drške. Manjih su čeljusti. Najčvršće su od svih škara jer ipak režu grane. Drške tih škara su dugačke kako bi se manje iscrpili dok režete deblju granu. Krajevi ručki trebaju biti ergonomski oblikovani. Obično su presvučeni i gumom kako bi se lakše rukovalo škarama te smanjila pojava plikova.

Škare za grane mogu rezati grane debljine do 5 cm. Za deblje grane radije koristite pilu.

Škare za grane su vrtni rezni alat kod kojeg posebnu pažnju treba pridati čeličnim lopaticama, tj. čeljusti škara za grane. Čeljusti trebaju biti izrađene od visokokvalitetnog, otvrdnutog ili ugljičnog čelika.

Neke škare za grane prekrivene su zaštitnom prevlakom koja je otporna na ljepljive materijale kao što je smola. To će vam biti korisno, ako ćete rezati primjerice grane bora.

Kod oštrica škara pažnju posvetite i njihovom položaju kad su sklopljene. Što su bliže jedna drugoj – to bolje, a ako između njih postoji razmak, nisu ispravne.

Kvaliteta vaših škara za grane dokazat će se s vremenom. Lošije oštrice, nakon nekog vremena rezanja grana počinju se lagano savijati te ovaj vrtni alat lagano postaje neispravan.

Neki modeli skupljih škara za grane, imaju zamjenjive oštrice. Oštrice je potrebno održavati na način da ih svaki put nakon korištenja očistite i naoštrite, no kao i svaki drugi predmet, neće trajati vječno. Kad se škare iskoriste, nabavite nove.

Kako biste lakše rukovali škarama za grane ne smiju vam biti preteške. Treba uzeti u obzir da težini škara za grane najviše pridodaju drške. Itekako je potrebno da drške budu što duže, ali ako su vam preteške, kratko ćete vrijeme moći raditi s njima. Stoga nabavite škare za grane s kojima ćete najlakše obavljati poslove rezanja grana.

POPULARNO

To Top