Edukacija

Kako hladnjak hladi?

kako-radi-hladnjak

Ako nešto želimo rashladili, moramo mu oduzeti toplinu. Rashlađivanje je, prema tomu, proces oduzimanje topline.

Ako nešto želimo rashladili, moramo mu oduzeti toplinu. Rashlađivanje je, prema tomu, proces oduzimanje topline. U staroj Indiji i Egiptu bilo je poznato da neke soli, kad se rastvore u vodi, hlade. Naime, neke tvari, kao što je salitra (sol dušične kiseline spojena s lakim kovinama) i amonijev nitrat, oduzimaju toplinu vodi u kojoj se rastvaraju, te na taj način snizuju temperaturu vode.

Isto tako, hladnoća se stvara kad se neka tekućina pretvori u plin. Ta se promjena naziva hlapljenje. Stavite li malo vode ili alkohola na dlan, osjetit će te hladnoću, jer ta tekućina oduzima toplinu iz ruke i ishlapljuje.

Mnogi znanstvenici i istraživači pokušali su primijeniti načelo hlapljenja kako bi stvorili strojeve za hlađenje. Godine 1923, Michael Faraday je unaprijedio proces ishlapljivanja. On je promijenio amonijak iz plinskog u tekući oblik tako što ga je sabio ili komprimirao, a zatim iz njega oduzeo toplinu. I tada, kad je tekućina ostavljena da iznova isparava, ona je oduzimala toplinu okolini i hladila. Sad su moguće dvije promjene: mijenjanje pare u tekućinu pri čemu se ova oslobađa topline, te tekućine u paru, pri čemu ova privlači odnosno oduzima je okolini.

U suvremenim kućnim hladnjacima za hlađenje se upotrebljavaju ne samo amonijak nego i plinovi sumporni dioksid i freon. Načelo rashlađivanja je isto kao što smo ga već opisali Evo, korak po korak, što se zapravo događa. Srce rashladnog uređaja ili hladnjaka je pumpa ili kompresor.

Kompresor usisava paru i sabija ga, kao što pumpa za bicikl uvlači zrak u zračni sabija ga. Time se podiže temperatura pare. Vrući i sabijeni, odnosno komprimiran zrak odlazi u kondenzator. U kondenzatoru zrak gubi toplinu i pretvara se u tekućinu.

Tekućina potom teče u evaporator ili isparivač. Evaporator je dio hladnjaka kojeg potrebno ohladiti. Topli zrak u tome dijelu dodaje toplinu tekućini, pa tekućina hlapi. Prema tomu, naš cilj je ispunjen: proizveli smo hladnoću. Tekućina se iznova pretvara u paru, a para iznova ide u kompresor, pa se postupak neprestano ponavlja!

POPULARNO

To Top