Edukacija

Kako izabrati sjekiru ?

Kako izabrati sjekiru? Kod kupovine sjekire treba u obzir uzeti sve njezine karakteristike te posao koji se njom namjerava raditi. Jedno od pitanja koje si trebate postaviti kod izbora sjekire je da li s njom želite usitniti ili cjepati tj. sječi drvo?

Svaka sjekira je namjenjena za obavljanje određene niz zadataka, kao što su sjeckanje cjepanica za logorsku vatru, cijepanje većih trupaca za kućni kamin ili obaranje stabala. Baš kao što ne bi koristili žlicu za kopati tunel, isto vrijedi i za sjekire. Odabir prave sjekiru za posao će vam uštedjeti vrijeme, trud i omogućiti vam da kompletan rad obavite što je lakše moguće.

Sjekira je vrsta alata koji se u pravilu koristi za sječenje ili cijepanje drva i drugih materijala, dok se u ostalim primjenama može koristiti i kao oružje. Podijeliti drvo znači rezati okomito postavljen trupac drva. Izraz podijeliti trupac poznatiji je još kao cijepkanje ili sječenje drva. To se čini jednim potezom, zamahom sjekire prema dolje. Usitnjavanje drva odnosi se na horizontalno rezanje trupaca s nekoliko oštrih udaraca sjekirom prema dolje.

TEŽINA

Gledajte da vam sjekira ne bude preteška za držati. Pogotovo ako s njome namjeravate raditi duži vremenski periond. Odgovarajuću težinu sjekire možete ispitati tako da primite sjekiru za kraj njezine drške sa jednom rukom dok je njezina oštrica dole na zemlji. Vaša je ruka trebala bi biti ispružena uz tijelo te probajte podići sjekiru samo iz lakta, a da pritom držite podlakticu uz tijelo .

Ako vam je sjekira preteška za podići, izaberite lakšu. Ako sjekiru podignete bez problema, onda je to prava težina sjekire za vas.

DUŽINA

Dužina drške sjekire mora biti prilagođena vašem tijelu. Dužina držača sjekire ne bi smjela prelaziti dužinu vaše ruke dok sjekiru držite za njezinu oštricu. Teoretski, što je duža drška sjekire to vam ona omogućava da stvorite veću silu prilikom rada, ali također ako je drška predugačka onda imate i manje kontrole nad sjekirom. A kontrola sjekire uvijek dolazi prije snage jer je sigurnost najvažnija prilikom rukovanja alatom.

 

OŠTRICA

Oštrica će zarezati dublje ako je bočno izdužena. Najbolje oštrice za sjekiru su one od kovanog čelika. Takva oštrica ostaje najdulje oštra. Za ručku je pak važno da bude lagana i ergonomski oblikovana. Uz to obratite pažnju i na dio gdje je nož sjekire pričvršćen za dršku sjekire.

RUČKA

Ručka sjekire igra veliku ulogu u trajnosti alata. Ako je ručka sjekire drvena, gledajte na to da vlakna drveta na njoj budu postavljena vertikalno niz ručku sjekire. Plastična drška praktična je jer ne zahtjeva dodatno održavanje za razliku od drvene koja uvijek treba biti na suhom mjestu kako se drvo ne bi oštetilo. Plastična ručka je i čvršća od drvene ručke.  Drvenu ručku je s vremena na vrijeme potrebno i premazati uljem. Plastična ručka je manje težine od drvene ručke. Težina sjekire treba biti fokusirana na oštricu sjekire zbog čega bi ručka trebala biti što manje težine.

KVALITETA

Na sigurnost i kvalitetu treba posebno obratiti pažnju jer se radi o alatu. Sigurna sjekira trebala bi imati zaštitni omotač koji drži oštricu na sigurnoj udaljenosti, tj. zatvara oštricu kako se ne bi u prolazu nekome dogodila nesreća. Kvalitetna sjekira ima jako dobro povezanu oštricu sa drškom sjekite koja se ne bi smjela odvojiti prilikom rada te ozljediti korisnika.

Sljedeće što trebate uzeti u obzir da biste mogli izabrati sjekiru koja će vam odgovarati je veličina drva. Ako ćete cijepati manji trupac, trebat će vam manja sjekira. A ako pak cijepate veće trupce, trebat će vam veća sjekira.

Gledajte da sjekira koju ćete izabrati ima što dužu garanciju. Po mogućnosti doživotnu.

POPULARNO

To Top