Edukacija

Kako izabrati trimer ?

Trimeri ili šišači tratine su vrtni alat kojeg ćete tijekom proljetne i ljetne sezone najviše koristiti jer su idealni za košnju svakog kutka dvorišta. Koristite onaj trimer koji je prilagođen potrebama vašeg dvorišta.

Postoje električni, benzinski i akumulatorski trimeri. Svaki od njih ima svoje kvalitete koje su prilagođene različitim potrebama.

Benzinski trimeri slove kao najsnažniji trimeri. Oni su nešto teži zbog zapremnine za gorivo. No takvi trimeri najviše se koriste za travu i bilje koje je velike gustoće. Osim trave, ova vrsta trimera pogodna je za košnju korova. Benzinski trimeri djele se na: lake, srednje i snažne trimere.  Benzinski trimeri imaju motor ugrađen na suprotnom kraju osovine od glave za rezanje. Njihova izdržljivost je tolika da se mogu koristiti duže od 30 minuta. To znači da su pogodni za košenje velikih površina.

Električni trimeri lakši su od benzinskih trimera te su pogodni za manje površine trava u dvorištu. No nemaju snagu kojom bi pokosili velike i guste površine trave te šikare, a i ograničeni su po pitanju mobilnosti. Električni trimeri obično imaju motor ugrađen u glavi za rezanje. Preporučuju se za košenje travnjaka oko kuće. Ova vrsta trimera male je težine pa će s ovom vrstom trimera i žene moći obavljati košnju travnjaka oko kuće. Budući da je kabel dio električnog trimera, njime se teže manevrira. Njihova prednost je što su relativno lagani i jednostavni za upravljanje.

Akumulatorski trimeri su pogodni jer su mobilni. Za razliku od motornih trimera, nisu toliko glasni, a puno su i čišći misleći pritom da nema nezgoda kao što su proljevanje benzina, ulja; nema mirisa nafte, dima… Kod motornih trimera ukoliko ih često koristite preporučuje se da koristite zaštitu za uši, dok vam kod akumulatorskih trimera takva zaštita nije potrebna. Povoljno kod akumulatorskih trimera je i to što se njihovo punjenje obavlja kod kuće preko punjača. Ne trebate svaki put prije košenja odlaziti po gorivo. Kod akumulatorskih trimera dobro je imati dvije baterije kako biste mogli raditi bez prestanka s jednom dok se druga baterija puni. Oni nemaju motor u blizini rezne linije što znači da im je težina izbalansirana uzduž cijelog trimera.

 

Trimeri rade tako da vrteći u jednu stranu režu travu, a kad se vrte u drugu stranu otresaju materijal koji se ulovio za vrijeme košenja trave.

Iako možda imate kosilicu kojom kosite travu na dvorištu, vjerojatno imate i kutove gdje vam kosilica ne uspije zahvatiti travu. U tom slučaju pomoć trimera je neophodna.

Glava trimera oblikovana je tako da štiti korisnika. S gornje strane glava trimera je zatvorena, dok s donje nije zbog čega trava leti sa strane.

Kod izbora trimera treba obratiti pozornost i na izbor najlonske niti. Širina najlonske niti kreće se od 1,3 mm do 2,7 mm. Ako ne izaberete prikladnu najlonsku nit, opteretit ćete glavu trimera. Ako najlonska nit ne odgovara glavi vašeg trimera tada će biti manji broj namotaja. To će stvoriti veće opterećenje vašem trimeru. Posljedica toga bit će pregrijavanje glave.

Na većini motornih trimera nalazi se oznaka koja prikazuje stanje ulja i goriva. Nikad ne smijete koristiti staro gorivo jer će ono oštetiti cilindar i kompresiju. Samim time smanjit će se i životni vijek vašeg trimera.

Kad izaberete trimer, potrebno je izabrati i zaštitnu odjeću s kojom ćete kositi travu. Tijekom košenja trave trimerom, trava leti nekoliko metara uokolo pa se preporučuje zaštiti kožu, ali i oči zaštitnim naočalama. Također nosite i zatvorenu obuću. Ako kosite travu motornim trimerom, koristite i zaštitu za uši jer motorni trimeri vrlo bučni. 
Neke trave mogu biti otrovne pa bi mogle nepovoljno djelovati u dodiru s vašom kožom. Dok kosite trimerom, pobrinite se da u vašoj okolini nema ljudi i životinja kako se ne bi dogodila nezgoda pod utjecajem košenja trave trimerom.

Kod odabira trimera, gledajte da ima remen kojeg možete nositi preko ramena. Također obratite pažnju i na ručku trimera. Neki trimeri imaju ručku u obliku slova D. Ručka koja podsjeća na biciklističku ručku vrlo je praktična jer uravnotežuje trimer te vam je lakše rukovati s njim.

 

POPULARNO

To Top