Edukacija

Kako je nastao bungee jumping?

kako-je-nastao-bungee

Riječ bungee na engleskom narječju koristi se na zapadu kao izraz, odnosno sleng za gumicu ili za elastični pojas- tkaninu pokrivenu gumenim kablom s kukama na krajevima (bungy uže).

Riječ bungee na engleskom narječju koristi se na zapadu kao izraz, odnosno sleng za gumicu ili za elastični pojas – tkaninu pokrivenu gumenim kablom s kukama na krajevima (bungy uže). Bungee jumping (land diving), danas poznati ekstremni sport, nastao je iz ritualnog obreda zvanog N’gol u džunglama Vanuatu na južnim obalama otoka Pentekost, Novi Zeland.

Nastao je prije više stotina godina, neki kažu i tisuću, kada je pretučena žena pobjegla od svoga muža Tamale. Našao ju je kako se krije na visokom drvetu. Kada se počeo penjati za njom, žena je skočila. U agoniji zbog njene smrti, skočio je za njom vezavši lijanu oko zglobova. Tamale je navodno preživio i nestao poslije toga.

Tijekom godina ritual se proširio, muškarci i dječaci, neki i od sedam godina starosti penjali su se na kulu i skakali s platforme pokazujući snagu i dajući do znanja ženama da više nikada ne mogu biti prevarene. To je također i obred plodnosti. Danas samo ograničen broj ljudi može prisustvovati ovom jedinstvenom obredu. Postoje određeni datumi svake godine na koje se izvodi obred.

Land Diving je preteča bungee jumpingu, a ovdje muškarci skaču s drvenog tornja visine oko 20-30 metara sa samo vinovom lozom omotanom oko noge. Land Diving se radi bez ikakve sigurnosne opreme, a domaći su ga uspjeli pretvoriti u pravu turističku atrakciju.

Prve moderne bungee skokove izveli su 1. travnja 1979. članovi Oxford University Dangerous Sports Cluba s Clifton Suspension mosta u Bristolu s visine od 76 metara. Skakači su uhićeni nedugo nakon toga, ali su nastavili sa skokovima u SAD-u od Golden Gatea i Royal Gorge mostova.Tek kada se Britanac A. J. Hackett popeo na Ajfelovu kulu i izveo s nje bungee skok 1987. godine, sport je stekao svjetsku slavu, a najnovija “moda” je bungee skok po mraku.

Najviši bungee jumping u Hrvatskoj je s Masleničkog mosta visine 56 metara. Slobodni pad iznosi 30 do 35 metara, ali popularan je i Šibenski most, udaljen 4 km od Šibenika, visok 40 metara i ima prekrasan pogled. Ako se odlučite za tako nešto, morate znati da bez dobre opreme nema skakanja i da morate biti upućeni u sva pravila i potencijalne opasnosti. Na to će vas upozoriti operater, koji je obučen i stručan. Prije samog skoka operater je taj koji provjerava je li sve ispravno i pričvršćeno kako treba biti prema propisima i on odgovara za vaš siguran skok.

Bungee jumping je odlična zabava za sve željne adrenalina, novih stvari i suočavanja s vlastitim strahom. Za ovaj sport nije potrebno nikakvo prijašnje iskustvo, samo malo hrabrosti i volje da to učinite! Najstariji bungee jumper na svijetu ima 96 godina, prema tome, ne vidimo što bi vas sprječavalo…?

POPULARNO

To Top