Edukacija

Kako nastaje smog?

kako-nastaje-smog

Smog je veliki problem u mnogim gradovima diljem svijeta jer utječe na ljudsko zdravlje.Između 4. i 9. prosinca 1952. godine u Londonu…

Smog je veliki problem u mnogim gradovima diljem svijeta jer utječe na ljudsko zdravlje. Između 4. i 9. prosinca 1952. godine u Londonu je zbog smoga umrlo oko 4.000 ljudi! Tek kada se više nije moglo disati, britanska je vlada pokrenula Zakon o čistoći zraka (Clear Air Act) strogo ograničavajući izbacivanje dima u atmosferu.

Što je to smog i zbog čega je tako opasan?

U nekim gradovima kombinacija različitih plinova u zraku stvara neku vrstu magle, koju nazivamo smog. Smog je teško detektirati, jer je bez boje, ali se češće javlja tijekom toplijih mjeseci. Sunce sja duže i jače, čime prouzrokuje više kemijskih reakcija u atmosferi.

Najveći gradovi svijeta su suočeni s ovim oblikom zagađenja zraka zbog ispušnih plinova iz automobila, toplana i ostalih raznih industrija koje zagađuju zrak raznim gorivima. Njihovim izgaranjem, odnosno oksidacijom, nastaju spojevi ugljični dioksid, voda, sumporov dioksid i mineralni ostatak, odnosno pepeo.

Kada ga udišu, ljudi kašlju. Posljedice udisaja smoga, kao i njegovog ispuštanja u okolinu jesu: respiratorne bolesti, astma, oštećenje plućnog tkiva, oštećenje vegetacije, razaranje/propadanje materijala. Ukoliko su u smogu nazočna neka zagušljiva isparavanja i fine čestice, on postaje otrovan.

U zraku uvijek ima prašine. Prašinu tvore sitne čestice čvrste tvari koje lebde u zraku. Prašina može nastati od zemlje koju raspuše vjetar, sitnih kapljica morske vode, od živog vulkana, šumskih požara, ispušnih automobilskih plinova i od industrijskih izgaranja – a to je dim što izlazi iz tvorničkih dimnjaka.

Količina prašine u zraku je gotovo nevjerojatna. Prirodno, količina prašine najveća je u industrijskim gradovima. Ovaj problem je toliko važan za zdravlje da mnogi gradovi vode bitku za smanjenje količine industrijske prašine u zraku. Strojevima što ispuštaju prašinu stavljaju se kapuljače. Koriste se i sistemi za ventilaciju, ventilatori i električne naprave koje sprečavaju podizanje prašine. Da bi se izbjeglo dizanje prašine, ponekad se pribjegava vlaženju i prskanju vodom. Ali, problem opasne prašine u zraku – ili smoga – još uvijek nije riješen.

POPULARNO

To Top