Edukacija

Kako odabrati kofer za alat ?

Kod kuće imate nekoliko komada alata i svaki stoji u svom kutu pa već dugo razmišljate da nabavite kofer za alat?

Kofer za alat potreban je svakome tko ima alat, čak i onome tko ima samo čekić i sjekiru iz razloga što se radi o alatima koji su opasni ako se ne zna rukovati s njima. A ako stoje samostalno u kutu garaže, spremišta ili neke druge prostorije preporučuje se da budu smješteni u kofer prije svega zbog sigurnosti, a onda i zbog dužeg životnog vijeka alata. Uz to kad su oštrice alata u dodiru s vlagom, poprimit će hrđu, a u koferu su manje šanse da će se alat susresti s vlagom.

Koferi za alat međusobno se razlikuju po veličini i pretincima unutar tih kofera. Koferi su obično izrađeni od plastike ili čelika. Unutar kofera mogu postojati utori koji su napravljeni za određeni model alata, a mogu biti i koferi bez utora.

Budući da svaki od njih ima različite pretince, a neki od njih izgledaju kao kutija, dok drugi kao ormarići, zaključuje se da nisu svi koferi namijenjeni za sve vrste alata.

Neki su koferi namijenjeni posebno za električare i u takav kofer za alat bez problema ćete smjestiti alate potrebne električarima.

Kod odabira velikih kofera za alate gledajte da imaju veliku sklopivu ručku radi lakšeg transporta. Ako se pak radi o težim alatima kao što su udarni bušaći čekići, ako je moguće izaberite kofer na kotačiće, savjetuje HealthyHandyman.

Kad birate kofer za alat odaberite onaj koji ima unutarnju ladicu koja se može maknuti. Ta ladica inače služi za daljinomjere, olovke, skalpele i slično. Bez ladice, mali alati se mogu izgubiti u neredu alata. U tom slučaju, izgubit ćete vrijeme dok ne nađete određeni alat. Ako ne koristite te sitne predmete ne trebate izabrati ovu vrstu kofera jer će vam ladica samo smetati.

Još jedan plus kod odabira kofera za alate je otpornost na sve vremenske uvjete. Ova karakteristika dobra je za one koji su na krovu pa kutija bude pod utjecajem visokih temperature, a i padalina.

Ako imate jedan alat koji vam je iz nekog razloga poseban, držite ga u alatnom koferu koji je namijenjen za taj alat, primjerice ako se radi o akumulatorskoj bušilici. Najbolja opcija njezinog skladištenja je da bude u svojem original koferu koji ima unutar sebe udubinu koja je oblikovana točno po dimenzijama vaše akumulatorske bušilice. Takvi koferi imaju ugrađene i utore za punjač i baterije, a neke od njih i za svrdla.

ORGANIZATOR ZA ALAT

Organizator za alat izgleda jednako kao i kofer za alat izvana, ali unutar je drugačije organiziran kako mu i sam naziv objašnjava. Organizator ima utore podijeljene unutar kofera, tj. organizatora. Ti organizatori služe za različite vijke, imbus ključeve, matice i sličan pribor. Takva vrsta kofera nezamjenjiva je kod izrade namještaja gdje trebate postaviti različite vijke, ključeve i vodilice unutar namještaja.

TORBA ZA ALAT

Kofer za alat potreban vam je kad imate veće i teže alate te kad ih trebate pravilno skladištiti radi sigurnosti. Torba za alat će vam biti potrebna u situacijama kad obavljate određeni posao, a istovremeno vam trebaju biti dostupni: odvijač, mjerna traka, skalpel i slični sitniji alat.

Te torbe izrađene su od trajnog platna te imaju džepiće za držanje olovaka za jednostavan pristup tijekom izvođenja radova. Primjerice ako stojite na ljestvama i potreban vam je čekić, odvijač i detektor. Svi ti predmeti bit će vam u džepiću torbe za alat te se nećete trebati spuštati s ljestava kako bi uzeli potreban alat.

ORMARIĆI ZA ALAT

Kad imate radionicu u kojoj je mnogo alata te zahtijevaju stalno prenošenje, bit će potrebno da imate ormarić na kojeg se nadograđuju odgovarajuće ladice. To je vrlo dobro kad imate hrpu električnog alata kojeg treba voziti iz prostorije u prostoriju jer ormarić ovakve namjene ima kotače.

Određeni ormarići imaju ugrađene naponske trake te rasvjetu.

Kad ćete birati kofer za alat jako je važno da se taj kofer jednostavno otvara, a opet sigurno zatvara kako se vaš alat ne bi oštetio. Skladištenje vašeg alata važno je zbog vaše sigurnosti te zbog dužeg životnog vijeka alata. Izaberite onu vrstu kofera, torbe ili ormarića koji će najviše odgovarati dimenzijama vašeg alata, ali i onim mogućnostima koje se odnose na transport.

POPULARNO

To Top