Edukacija

Kako pronaći planete u Zagrebu?

zagreb-solar-system-zagreb-kako-pronaci-planete

Sunčev sustav u Zagrebu? Nikada nisam čuo za takvo nešto…Nastavite čitati i saznajte po čemu je Zagreb jedinstven grad u svijetu.

Sunčev sustav u Zagrebu? Nikada nisam čuo za takvo nešto… Nastavite čitati i saznajte po čemu je Zagreb jedinstven grad u svijetu. Većina Zagrepčana i ne zna da u svom gradu imaju pravi model Sunčeva sustava.

Model Sunčevog sustava u punom mjerilu napravio je umjetnik Davor Preis 2004. godine, inspiriran Prizemljenim Suncem Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici. Ishodište prilikom postavljanja skulptura bilo mu je baš „Prizemljeno Sunce“, središte zagrebačkog Sunčeva sustava. Davor Preis uzeo je enciklopediju, ravnalo i šestar te plan grada i izračunao na kojim mjestima u odnosu na Sunce treba postaviti planete te je tako Zagrepčanima omogućio da putuju kroz mali odsječak svemira a da pritom ne napuste udobnost grada.

Cjelokupna instalacija je dobila naziv Nine views. Svaka metalna kugla je napravljena u istom mjerilu kao i Kožarićevo Sunce, a i njihov položaj je napravljen u istom mjerilu kao i u dijelu svemira gdje se nalazi Sunčev sustav. Naravno, velike udaljenosti među planetima rezultirale su i većim udaljenostima među metalnim kuglama koje su postavljene u raznim dijelovima grada. Sjajne metalne kugle raznih dimenzija postavljene su na metalnim pločicama, na kojima piše ime i veličina planete. Položaj i veličina kugli odražavaju stvarne međusobne udaljenosti i veličine planeta.

Ako se odlučite na potragu, koja nije baš jednostavna, jer skulpture su zaista male zato što su izrađene u mjerilu pa ih je teško zamijetiti, a i u pravilnom su mjerilu udaljene od „sunca“ u Bogovićevoj pa ćete morati prijeći gotovo cijeli grad, poslužite se vodičem:Vodič za pronalazak planeta

  • MERKUR – Margaretska ulica 3 – polazište trg bana Jelačića, krenuti prema Frankopanskoj te skrenuti u prvu ulicu lijevo. Na lijevom zidu kod kafića nalazi se prva mala kuglica
  • VENERA – Trg Bana J. Jelačića 3 – nalazi se na trgu bana Jelačića, na prvom stupu kako se skreće prema Tkalčićevoj ulici
  • ZEMLJA – Varšavska ulica 9 -kod kina Europa, na skroz zadnjem granitnom stupu
  • MARS – Tkalčićeva ulica 21 – na početku Tkalčićeve ulice (nekakvih 50ak metara od trga) na lijevoj strani, na galeriji Krvavi most
  • JUPITER – Voćarska ulica, kod 71 -doći do Kvaternikovog trga i ući u Domjanićevu ulicu. Nakon 100tinjak metara dođe se do kružnog toka. Tada se skrene lijevo u Voćarsku ulicu i ide se uzbrdo 10-15min sve do Voćarskog naselja. Nakon dječjeg vrtića na lijevoj strani je uličica gdje se jako teško vidi znak za Voćarsko naselje. Na ogradi prekrivenoj bršljanom koja je u nastavku Voćarske je veliki Jupiter, teško ga je promašiti, jer ipak je to najveći planet u našem sustavu.
  • SATURN – Račićeva ulica 1 – tramvajem doći do stanice Mašićeva (može se krenuti sa Kvaternikovog trga) , te ući u Mašićevu ulicu. Na kraju je mali kružni tok, a iza njega se vidi mali trokutasti parkić,to je Bukovićev trg i u tom parku, na betonskoj ogradi nalazi se Saturn.
  • URAN – Siget 9 – doći do Zagrebačkog velesajma, na južni ulaz. Preko puta velesajma su 6 nebodera poredanih u 2 reda. Gledajući nebodere, krenuti desno. Uz same nebodere ide mala uličica, Siget. Također, tu su i garaže. Krenuti uličicom dok se ne dođe do garaže nakon koje je parkiralište sve je to blizu nebodera koji se nalazi na skroz desnoj strani.
  • NEPTUN – Kozari put – Pripremite se za puno putovanja. Neptun se nalazi u naselju Kozari, što je podosta daleko od centra grada. Da bi došli do tamo, najprije tramvajem broj 2 ili 3 doci do stanice Elke. Nakon sto siđete, vidjet ćete preko ceste jednu ulicu koja ide okomito s obzirom na cestu po kojoj ste došli. Krenite tom ulicom, i nakon sto se prođe crkva treba skrenuti desno. Tom ulicom nastaviti još 10ak minuta (uz blago skretanje udesno u jednom trenutku).
  • PLUTON – Aleja Bologne, Podvožnjak – iz centra grada doci do okretišta Črnomerec (do tamo voze 2,6,11). (alternativno – nekim vlakom doci do Gajnica). Tamo busom (120, 122, 123, 131, 172, 176, 177 ). Sići na stanici „Dubravica“ i onda još nastaviti po nogostupu 300tinjak metara. Nakon nizbrdice dolazi se do podvožnjaka, na prvom stupu je Pluton. (iako ga više ne smatraju planetom još uvijek je dio instalacije)

Ono što je zanimljivo, je to da i sam autor nikada nije otkrio lokacije na koje je postavio planete.

POPULARNO

To Top