Edukacija

Kako se dobiva benzin?

kako-se-dobiva-benzin

Zašto kažemo da je benzin savršeno gorivo? On je tekuće gorivo, brzo ishlapljuje i lako se pali.

Zašto kažemo da je benzin savršeno gorivo? On je tekuće gorivo, brzo ishlapljuje i lako se pali. Benzin je mješavina ugljikovodika, što znači da je spoj sačinjen od ugljika i vodika. Upotrebljava se zbog toga što se tekući benzin vrlo lako mijenja u plinovito stanje u cilindru motora. Kad se benzin upali, gotovo potpuno izgori, ostavljajući sasvim malo nekorisnih sastojaka. Pri izgaranju benzin daje više topline nego ista količina bilo kojeg drugog tekućeg goriva.

Kako se dobiva benzin?

Iz više izvora, ali je najznačajniji izvor benzina je sirova nafta, koje ima u nalazištima ispod površine Zemlje. Benzin se dobiva iz nafte pomoću postupka poznatog pod nazivom destilacija. Sirova se nafta stavlja u velike posude i zagrijava do oko 200°C. To je dovoljno da se u paru pretvori otprilike jedna četvrtina nafte koja sadrži ugljikovodike što ključaju na najnižoj temperaturi.

Dobivena para se zatim vodi kroz cijevi što se rashlađuju s vanjske strane, te iznova prelazi u tekuće stanje, tj. kondenzira se. Postupak destilacije se potom ponavlja, pa se benzin pročišćava ili rafinira. Vrijednost benzina ovisi o njegovoj moći da obavlja određeni rad. Drugim riječima, od tomu koliko kilometara će litra benzina pokretati automobil ili avion maksimalnom brzinom.

Kada se vozilo pokreće sa slabije rafiniranim, običnim benzinom, često se čuje lupanje u motoru. Kada čujemo takvo lupanje, znači da je rad motora loš zbog toga što se benzin loše pali. Da bi se učinak benzina poboljšao, dodaju mu se razne smjese. Takav se benzin naziva visokooktanski, što znači da ima visok oktanski broj. Takav se benzin danas najčešće koristi za pokretanje automobila.

POPULARNO

To Top