Edukacija

Kako se dobiva pluto?

kako-se-dobiva pluto

Pluto je sekundarno trajno tkivo drvenastih biljaka koje se sastoji od gusto zbijenih četverobridnih stanica bez međustaničnog prostora.

Pluto je sekundarno trajno tkivo drvenastih biljaka koje se sastoji od gusto zbijenih četverobridnih stanica bez međustaničnog prostora. Čak i u najstarijim vremenima, ljudi su znali da pluto može poslužiti za spašavanje u vodi.

Danas, kad se pluto upotrebljava i u mnoge druge svrhe, dobivamo ga na potpuno isti način na koji su ga dobivali i naši preci. Pluto je vanjska kora jedne vrste drveta – hrasta plutnjaka – čiji je latinski naziv Quercus suber. Dvije trećine cjelokupne svjetske proizvodnje pluta daju prostrane plantaže ovog drveta u Španjolskoj i Portugalu.

Kora hrasta plutnjaka prvi put se skida s drveta tek kad je ono staro dvadeset godina. Poslije devet godina kora se skida po drugi put. To se ponavlja svakih devet godina u razdoblju oko stotinu godina. Kao što vidite, potrebno je prilično vremena da se stvori pluto, ali je i izvor pluta gotovo nepresušan!

Od komada pluta izrađuju se čepovi za boce i pojasi za spašavanje. Pluta što se upotrebljavaju u izradi obuće, za oblaganje cijevi, za uloške u zatvaračima i čepovima od kovina, prethodno se melju, a zatim spajaju pomoću drugih materijala. Kora se sa hrasta plutnjaka skida u srpnju ili kolovozu. Zasiječe se pri dnu debla ukrug, a isti takav zarez načini se i odmah ispod prvih grana. Zatim se napravi nekoliko vodoravnih zareza, pa se kora odvoji od stabla.

Prosječno drvo može dati po 25 kilograma pluta. Skidanje kore ne škodi drvetu. Dapače, izgleda da mu čak i prija. Poslije skidanja, pluto se ostavlja određene vrijeme da stoji, a potom se kuha kako bi se omekšalo i da bi iz njega izašle kiseline. Poslije kuhanja, pluto se suši, a potom se, u oblika ravnih ploča, šalje u svijet.

Budući da je pluto loš vodič topline, često se koristi za izolaciju velikih hladnjača, hladnjaka te uređaja za klimatizaciju. Zbog svojstva da ne propušta plinove i vodu, pluto predstavlja dobru zaštitu od transpiracije, a zbog elastičnosti i čvrstoće njegovih stanica štiti i od mehaničkih povreda.

Budući da su mu stanice ispunjene zrakom, pluto ima i važnu ulogu u izjednačavanju mogućih temperaturnih promjena. Prostorije u bolnicama i studija u radio stanicama također se oblažu plutom kako bi se izolirali od vanjske buke. Pored ostaloga, pluto se upotrebljava čak i u proizvodnji linoleuma.

POPULARNO

To Top