Edukacija

Kako se konzervira hrana?

kako-se-hrana-konzervira

Jeste li znali da je Napoleon dao doprinos u razvoju konzerviranja hrane?

Jeste li znali da je Napoleon dao doprinos u razvoju konzerviranja hrane? Istina, već je tisućama godina čovjek nastojao pronaći bolje načine konzerviranja hrane na duže vrijeme, ali je tek Napoleon, u doba svojih vojničkih pohoda, dao poticaj razvoju konzerviranja hrane.

Francuski vojnici i mornari, koji su sudjelovali u Napoleonovim ratovima, često su se morali zadovoljavati skromnom hranom, koja se uglavnom svodila na dimljenu ribu i usoljeno meso. Tisuće ljudi pomrlo je od skorbuta i gladi. Zbog toga je 1795. godine francuska vlada ponudila nagradu od 12.000 franaka onome tko pronađe najpraktičniji način na koji će se francuskoj vojsci osigurati svježa i zdrava hrana.

Petnaest godina kasnije nagradu je dobio Nicola Apper, slastičar koji je živio nedaleko od Pariza. Apper je pakirao hranu u boce sa širokim grlićem, pa je potom boce zatvarao pomoću čepova i žice. Svaku je bocu stavljao u vreću od čoje, da bi je na taj način zaštitio. Zatim je boce spuštao u kazan s vrelom vodom. Kazan bi zatim poklopio i ostavljao boce da se griju. Apperov način konzerviranja za neke se vrste hrane još i danas koristi. Međutim, teorija na kojoj je Apper temeljio svoj izum nije točna: on je vjerovao da je za konzerviranje prokuhane hrane dostatno da se ona drži daleko od zraka. Kasnije su stručnjaci ustvrdili da se hrana može konzervirati samo ako su u njoj nazočne bakterije.

Prvi patent za konzervu u kojoj se čuva hrana odobren je 1810. godine u Engleskoj, pronalazaču Peteru Durandu. Ideje su mu dale limene kutije u kojima se čuvao čaj – tako je počela industrija konzerviranja hrane.

Prva tvornica konzervi u Sjedinjenim Američkim Državama proizvodila je riblje konzerve.Tvornicu je u New Yorku otvorio Ezra Dagit, 1819. godine. Već iduće godine u Bostonu je započelo konzerviranje voća i rajčice. Upotrebljavane su staklenke. Da bismo mogli uspješno konzervirati hranu, najprije moramo uništiti razne organizme što se u njoj nalaze i koji izazivaju raspadanje hrane. To se postiže zagrijavanjem hrane do dovoljno visoke temperature. I iz same konzerve, koja se izrađuje od kovine ili stakla, moraju se odstraniti bakterije. Zatvarač mora biti tijesno pripijen uz konzervu i iz nje se mora istisnuti zrak.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

POPULARNO

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright 2019 e-Kako. All Rights Reserved.

Vrh