Edukacija

Kako se koristi dijamantni disk ?

Dijamantni disk ili disk s dijamantnom oštricom je dio pribora za brusilice ili rezačice te služi za rezanje tvrdih ili abrazivnih materijala. Postoje mnoge vrste dijamantnih oštrica koje nalaze svoju primjene u rezanju kamena, betona, asfalta, opeke, ugljena, stakla i keramike u građevinarstvu; Rezanje poluvodičkih materijala u IT industriji; te rezanje dragog kamenja, uključujući dijamante, u dragulj industriji.

Dijamantni disk među ostalim diskovima od drugih materijala, ističe se po svojoj dugotrajnosti, izdržljivosti i tvrdoći. Zbog svojih visokih kvaliteta koristi se za rezanje najtvrđih materijala.

Dijamantni disk poznat je i po velikoj brzini rezanja. Ta se brzina postiže zbog koncentracije visokokvalitetnih dijamanata. Diskovi s dijamantnim česticama savršeno režu kamen, zid te materijale od minerala.

Dijamantni dijelovi diska su samo rubni dijelovi diska (oštrica) koji služe za rezanje. Ostali dio diska je od drugog metala, najčešće čelika. Kvaliteta diska ovisi o količini dijamantnih čestica. Dijamantne čestice ugrađene su unutar matrice za držanje.

Treba istaknuti da određeni diskovi zahtijevaju mokro rezanje. To znači da prilikom rezanja treba polijevati vodom materijal koji se reže jer se zbog iznimne brzine disk brzo zagrijava te se zbog toga može oštetiti.

 

SUHO ILI MOKRO REZANJE

Iako su mnoge oštrice dizajnirane tako da mogu raditi i s i bez vode, dijamantne oštrice bolje rade kada se koristi voda. Suho rezanje bi se trebalo svesti na minimalne situacije kada se s vodom ne može ili ne bi smjelo.

Voda će spriječiti pregrijavanje oštrica i produljiti njen životni vijek te uvelike smanjiti količinu štetne prašine nastale rezanjem.

Kod suhog rezanja oštrica se mora povremeno ohladiti. Hlađenje se može ubrzati tako da se pustite disk da se slobodno vrti na alatu dok s njime ne režete.

Podatak da li je dijamantni disk za mokro ili suho rezanje, bit će vam istaknuto u priloženim uputama.

DIMENZIJE DISKA

Najčešće dimenzije dijamantnog diska su ograničene dimenzijama štitnika strojeva kojima se reže: Ø 115 mm, Ø 125 mm, Ø 180 mm, Ø 230 mm, te 105 mm, Ø 200 mm, , Ø 300 mm i Ø 350 mm. Takvi diskovi stavljaju se na kutne brusilice ili rezalice.

Disk je najčešći oblik pribora, a uz njega koriste se dijamantne krune za bušilice, svrdla, glodala ili razne dijamantne pile.

MATERIJAL

Kod odabira dijamantnog diska posebno treba naglasiti materijal koji ćete rezati jer o materijalu ovisi kakav dijamantni disk trebate. U nastavku ćemo istaknuti neke od materijala te vam dati preporuku kakav dijamantni disk koristiti na njima.

  • Asfalt

—-> vrlo abrazivni materijal. Za njega se preporučuje posebna oštrica za asfalt.

  • Zeleni beton

—-> također je abrazivni materijal. Zbog toga se i za njega preporučuje oštrica koja se koristi kod rezanja asfalta.

  • Betonski blokovi

—-> zahtijevaju nož za srednje ili umjereno abrazivne materijale.

  • Betonske ploče

—-> za njih se preporučuje univerzalna betonska oštrica.

  • Keramičke ili porculanske ploče

—-> iznimno teške i relativno krhke. Za njih koristite oštricu namijenjenu porculanu.

  • Granit

—-> zahtijeva oštricu s mekšim segmentom. Oštrica koja se koristi za rezanje granita, može se koristiti i za rezanje gline. Takva oštrica nije pogodna za abrazivne materijale jer će se brzo istrošiti.

SIGURNOST RADA S DIJAMANTNIM DISKOM

Budući da se radi o oštrici koja će raditi pod velikim brzinama, sigurnost je na prvom mjestu. Potrebno je pridržavati se uputa isporučitelja te sigurnosnih propisa vezanih za disk i stroj s kojim se rukuje.

Potrebno je prilagoditi disk materijalu kojeg ćete rezati kako bi se postigao najveći učinak rezanja, ali i kako bi se zaštitio sami korisnik

Važno je zaštititi korisnika. To podrazumijeva: zaštitne naočale, zaštitne slušalice, zaštitne rukavice te kacigu. Uz to, potrebno je nositi i zaštitnu odjeću i obuću. Maska za prašinu postala je također dio standardne zaštite opreme pogotovo kod suhog rezanja kako bi se spriječilo inhaliranje prašine koja može uzrokovati ozbiljne plućne bolesti.

Prije rezanja provjerite također da li je stroj u ispravnom stanju. Treba obratiti pozornost i na ispravnost oštrice. Disk se treba okretati u smjeru strelice koja je označena na disku. Promjer rupe na disku mora odgovarati osovini i štitniku na stroju.

Prilikom rezanja treba izbjegavati veliki pritisak te naglo započinjanje i udarce u materijal.

POPULARNO

To Top