Edukacija

Kako se proizvode rakete za vatromet?

kako-vatromet-natjecaj

Vatromet je naprava sa raketnim motorom i eksplozivnom glavom koja se koristi u svrhu zabave i proslave.

Vatromet je naprava sa raketnim motorom i eksplozivnom glavom koja se koristi u svrhu zabave i proslave.Vatromet je toliko star da nitko ne zna tko je prvi izmislio rakete i kada! Zasluga za pronalazak pirotehnike ili umijeća pravljenja raketa obično se pripisuje Kinezima, jer su oni radili vatromet stotinama godina prije Europljana.

Jeste li znali da su i stari Grci i Rimljani piređivali neku vrstu vatrometa?

Međutim, rakete kakve mi poznajemo počele su se upotrebljavati tek poslije pronalaska baruta i usavršavanja kemije kao znanosti. Osnovni materijali što se upotrebljavaju u izradi raketa su kalijev nitrat, sumpor i drveni ugljen. Sve se to zajedno samelje u fini prašak. Tada se, radi postizanja spektakularnog učinka, u mješavinu stavljaju i druge tvari, na primjer nitrati olova, barij i aluminij. Kod vatrometa se boje, koje toliko mnogo znače u pogledu ljepote i konačnog učinka, dobivaju dodavanjem različitih soli kovina, na primjer stroncija za crvenu boju, barija za zelenu, natrija za žutu i bakra za plavu. Upotrebom željezne strugotine postižu se pljuskovi varnica koje se u visini rasprskavaju.

Jedna vrsta raketa, poznata pod nazivom ,rimska sreća, pravi se tako što se dno kartonske cijevi spreša mješavina gline ili gipa, a iznad toga stavi se sloj baruta. Poslije toga dolazi čvrsta lopta baruta, koja treba samo gorjeti, ali ne i eksplodirati. Oko te lopte stavlja se sloj zapaljive tvari, koja u zraku treba prsnuti u plamen. Potom dolazi debeli sloj lagano izgarajućeg baruta, koji se naziva upaljač, a poslije toga još jedan sloj baruta, pa onda druga lopta, sa svojom zapaljivom tvari, i tako redom. Kad se kartonska cijev napuni, iz nje se ostavi da viri upaljač u malenom papirnatom cilindru koji zatvara usta cijevi.

Kada se taj upaljač zapali, on najprije upali gornji sloj lagano izgarajućeg baruta, koji postupno pali sadržaj cijevi, sve do zapaljive tvari što okružuje loptu na samom vrhu. Kad se i ta lopta zapali, barut eksplodira, a ta eksplozija izbacuje svijetleću loptu iz cijevi. Taj se postupak ponavlja sve dok se ne izbace sve lopte. Znači, zaista je potrebna vještina da bi se napravio dobar vatromet.

POPULARNO

To Top