Edukacija

Kako se upotrebljavaju plemeniti metali?

kako-se-upotrebljavaju-plemeniti-metali

Plemenite kovine ili metali su kovine koje slabo kemijski reagiraju, što znači da su otporne na kemijske promjene.

Plemenite kovine ili metali su kovine koje slabo kemijski reagiraju, što znači da su otporne na kemijske promjene. To su: zlato, srebro, platina, paladij, rutenij, rodij, iridij, osmij i živa.

Zlato se najbolje može kovati, vrlo je rastezljivo, može biti izvučeno u listiće debljine desetinku milimetra.Sumerani su zlato u 4. tisućljeću prije Krista koristili za izradu nakita. Poslije su ga koristili Egipćani, posebno za izradu posmrtnih maski (Tutankamonova zlatna maska, zlatni hram u Paganu u Burmi). Korištenje zlata kao novca potječe iz 2. tisućljeća prije Krista. Tada su se komadi zlata razmjenjivali prema težini. Prvi zlatni novac pojavio se u nekim jonskim gradovima u 7. stoljeću prije Krista.

Okruglasti grumeni i zlatna prašina (zlatni pijesak) pojavljuju se u dva tipa nalazišta. U primarnim ležištima zlato je pomiješano s ostalim stijenama bogatim kvarcom, a u naplavnim ležištima zlato je pomiješano s pijeskom koji je nastao erozijom primarnih ležišta. Najpoznatija nalazišta zlata nalaze se u Južnoj Africi, na Uralu, u Sibiru, Kaliforniji i Kolumbiji.

Obrađivanje rude

Ruda se melje i ispire. Zatim slijedi postupak nazvan cijanizacija kojim se zlato odvaja od jalovine – smjese ostalih ruda s kojima je pronađeno. Poslije se tali.

Zlato je dobar vodič električne struje i topline, ne oksidira i talište mu je na 1064° Celzijusa. Otporno je prema kemijskim djelovanjima, osim prema kloru, bromu i carskoj vodici. Ne podliježe koroziji i zbog toga se rabi za kemijske aparate u laboratorijima i za neke sklopove u elektronici. Koristi se za izradu nakita, medalja, novca, u zubarstvu, te kao monetarna podloga.

Čisto zlato je mekano i zbog toga se najviše koristi u slitinama s drugim metalima kao što su bakar, srebro, platina i nikal. Na primjer, u slitini s bakrom zlato postaje tvrđe, ali se time ne umanjuje njegova kovkost. Slitine se koriste za novac i u zlatarstvu. Bijelo zlato je slitina od 80% zlata i 20% platine. Koristi se i u zubotehnici.

Karat je jedinica za čistoću zlata. Broj karata daje broj dijelova čistog zlata u slitini podijeljenoj u 24 dijela. Na primjer, osamnaestkaratno zlato sadrži 18 dijelova zlata i 6 dijelova druge kovine. Čistoća zlata danas se izražava u promilima i naziva se finoća, npr. 999/1000.

Srebro se često rabi za proizvodnju soli srebra. Sol srebro-nitrat koristi se u proizvodnji lijekova, a srebro-bromid i srebro-klorid u fotografiji.

Platina se u prirodi često nalazi zajedno s drugim kovinama iz svoje skupine (rutenij, rodij, paladij, osmij i iridij). Upotrebljava se u slitini sa zlatom ili s kovinama iz svoje skupine. Često služe kao katalizatori (to su tvari koje potiču kemijsku reakciju).

Živa je gotovo plemenita kovina, budući da se tek na temperaturama višim od 300 stupnjeva C° spaja s kisikom. Svi poznajemo njenu uporabu u živinom termometru i barometru.

POPULARNO

To Top