Edukacija

Kako koristiti kružne pile ?

Kružne pile danas spadaju među najpraktičnije pile jer daju precizan ravni rez. Prvi proizvođač kružne pile bio je Skil. Kružne pile odlične su za rezanje drvenih dasaka prilikom različitih preuređenja ili samostalnog „uradi sam“ montiranja.

Ručne pile dijele se na ručne i stacionarne. Ručne kružne pile možete prenositi. Stacionarne kružne pile obično se nalaze na određenoj podlozi. Stacionarna kružna pila imaju 4 noge kao stol.

SIGURNOST PRILIKOM KORIŠTENJA KRUŽNE PILE

Kad govorimo o korištenju kružne pile, prije svega stavlja se naglasak na sigurnost. Nož pile treba biti pravilno pričvršćen na pilu jer je on najopasniji dio kružne pile. Prilikom rezanja kružnom pilom, potrebne su vam zaštitne naočale i zaštitne rukavice jer vam tvari iz drva mogu ući pod kožu ili u oči.

Dok režete kružnom pilom, neka nitko ne bude u blizini vas. U prostoriji u kojoj režete kružnom pilom neka bude dovoljno svjetlosti kako biste posao mogli obavljati precizno. Većina pila opremljena je vijkom za zatvaranje ili polugom za oslobađanje vijka koji drži pilu na ispravnom kutu za izrez.

RAZLIKA IZMEĐU KORIŠTENJA ELEKTRIČNE KRUŽNE PILE I AKUMULATORSKE KRUŽNE PILE

Električne kružne pile zahtijevaju nešto više pažnje prilikom rada. Kabel može biti zapetljan te vam stvarati probleme tijekom rada. Uz to, uvijek ste „vezani“ za utičnicu.

Električna kružna pila

Akumulatorske kružne pile, zahtijevaju redovito punjenje baterija. Zbog rada pomoću baterija, kružnu pilu možete prenijeti gdje želite. Akumulatorske kružne pile i električne kružne pile rade na isti način. S kojom pilom ćete raditi, ovisi o vašim preferencijama.

Akumulatorska kružna pila

REZANJE KRUŽNOM PILOM

Kružnu pilu možete podesiti na 90° do 40° dubine reza, ovisno o tome kolika je dubina drva. Kad kružnu pilu odmaknete od drva, tj. kad ne reže po materijalu, ona će se zatvoriti štitnikom što smanjuje opasnost da se porežete, no opreza nikad dosta. Pilu striktno držite za ručku namijenjenu za držanje prilikom rezanja, dok se drugom rukom držite oslonjeni za materijal kojeg režete kako bi taj materijal bio fiksiran.

Kružna pila koja je bolje opremljena ima crvenu liniju koja se projicira ispred noža pile te tako označava putanju noža kružne pile.

Tijekom rezanja određene površine, stavite materijal kojeg režete na podlogu. Ne stavljajte drvo na pod ili beton.

Tijekom rada ne pretjerujte s podešavanjem oštrice noža. Ako režete drvo od 40 mm, postavite oštricu na 45 mm.

Kad odrežete materijal kružnom pilom, gledajte da se štitnik vratio u poziciju.

Prilikom mijenjanja noža na kružnoj pili obavezno iskopčajte kabel ili izvadite bateriju ako se radi o akumulatorskoj kružnoj pili.

Ako ćete piliti više komada, bilo bi dobro da koristite kružne pile koje imaju snagu od 1500 – 1750 W. Kružne pile manjih snaga su za manji opseg posla.

Za početnike, preporučuje se da sa svojom kružnom pilom počnete raditi na šperploči kako bi stekli određeni „osjećaj“ kako kružna pila radi.

OŠTRICE LISTA PILE USKLAĐENE S POSLOM

Kružne pile ne trebate koristiti samo za rezanje drva. O tome što i kako ćete rezati ovise oštrice noževa kružne pile. Oštrica s manje zubi, npr. 28, namijenjena je za rezanje niz drvo. Oštrica s više zuba, npr. 40, dizajnirane su za rad sa zaprekama. One daju mnogo kvalitetniji rez. Postoje i dijamantne oštrice, a koje su najbolje za koji posao rezanja navodi se u nastavku.

OŠTRICE S TANKIM KRILCIMA ( THIN – KERF BLADES)

Oštrice kružnog lista pile imaju uski profil za brže rezanje. Na taj način, manje se gubi materijal te štedi energija.

ŠUPLJI NOŽEVI (HOLLOW – GROUND BLADES)

Ove oštrice kružnog lista imaju tanji dio tijela i zublje. Između njihovih zublji, nalazi se nešto veći razmak.

KONTINUIRANI OBOD OŠTRICE ( CONTINOUS – RIM BLADE)

Ovo su specijalne oštrice, poznatije kao dijamantne oštrice. Koriste se za pločice i škriljevce. Imaju završnu finu obradu. Specijalizirane su za mokro ili suho rezanje.

LOPATICE TURBOVODA ( TURBO – RIM BLADES)

Ovo je druga vrsta dijamantne oštrice. Ovaj zub na kružnom listu pile je specijaliziran za materijal kao što su cigla i beton. Koriste se samo za suho rezanje.

SEGMENTIRANE LOPATICE (SEGMENTED BLADES)

Ovo je dijamantna oštrica podijeljenih zuba. Najagresivniji je tip dijamantnih lopatica u svojoj vrsti. Ostavljaju grubu površinu pri rezanju opeke ili betona. Postoje za mokra i suha rezanja.

ABRAZIVNE OŠTRICE (ABRASIVE BLADES)

Oštrice kružnog lista pile izrađene su od aluminij – oksida ili silicij – karbida. Nemaju zube, a daju srednje fine završetke. Jedina mana im je što rade sporije, nego dijamantne oštrice.

OŠTRICE ZA REZANJE (RIP CUT BLADEN )

Oštrica obično ima 16 do 40 zuba na nožu. Ti zupci su krupniji. Ovaj list kružne pile koristi se za rezanje drva.

REZNE OŠTRICE (CROSS – CUT BLADES)

Ovaj list kružne pile ima 40 do 80 zuba. Namijenjene su za to da vam daju lijepu, čistu, završnu obradu. Koristite ih kod rezanja drva.

KOMBINIRANE OŠTRICE (COMBINATION BLADES)

Ovaj list pile također se koristi kod rezanja drva. Ima velik broj zubi između kojih je nešto veći razmak.

UOKVIRENE OŠTRICE (FRAMING BLADES)

List kružne pile ima 24 zuba. Koristi se za grubu stolariju. Ovdje brzina ima prednost ispred čistog rezanja.

OŠTRICE ŠPERPLOČA (PLYWOOD BLADES)

Ovaj list za kružnu pilu ima po 100 i više vrlo sitnih zuba. Koristi se za rezanje bez raspadanja radnog komada.

 

 

 

Sada kada znate kako i što raditi s kružnom pilom, ne trebate biti previše sigurni da bi bacili upute ili radili bez zaštite jer ipak se radi o alatu  čiji je kružni list zapravo nož.

 

 

 

 

 

 

 

POPULARNO

To Top