Edukacija

Kako koristiti kutne brusilice ?

Kutne brusilice su jedan od najkorištenijih alata. Njima se može brusiti i rezati. Pravi bonus posjedovanja kutnih brusilica je upravo njihova svestranost. Nastavci za kutne brusilice su izmjenjivi diskovi/ploče ili četke.

Kutne brusilice kad su u pitanju rezne ploče možete korisititi za rezanje: šipki, starih vijaka te čeličnih limova. Također brusilicom možete prerezati: pločice, blokove, cigle i sličan građevinski materijal. Četkama koje su nastavak za kutne brusilice koristite tijekom skidanja hrđe ili stare boje prije bojanja. Neke kutne brusilice su složene tako da imaju nastavak za poliranje.

SIGURNOST PRILIKOM KORIŠTENJA KUTNE BRUSILICE

Prije samog rada s kutnom brusilicom, potrebno je pravilno se obući. U slučaju da dođe do rastavljanja određenih dijelova prilikom rada s brusilicom potrebno je obući: zaštitne naočale, kacigu te zaštitne rukavice. Ako ste tijekom rada izloženi utjecaju prašine, koristite zaštitnu masku.

Od odjeće nastojte prekriti cijelo tijelo. Dakle, ne preporučuje se nositi majice kratkih rukava, no opet pripazite da majica dugih rukava nema predugačke rukave kako vam ne bi smetali tijekom rada s kutnom brusilicom.

Iskusni radnici s brusilicom često zanemaruju važnost štitnika na kutnoj brusilici, pa ga često ne koriste, no to je zabranjeno prilikom korištenja brusilice jer nikad ne znate kad vam brusni disk može olabaviti te otpasti s kutne brusilice.

Prije nego počnete koristiti brusilicu za neki zadatak, pustite je da neko vrijeme radi. Obratite pozornost na ljuljanje i vibracije. S time ćete utvrditi da li je kriva loša instalacija ili nešto drugo.

Upute koje dobijete uz kutnu brusilicu ne bacajte. S vremenom možda zaboravite određene pojedinosti pa ćete se trebati podsjetiti.

ZA VRIJEME RADA S KUTNOM BRUSILICOM

Provjerite da li su kutna brusilica i njezini dijelovi ispravni. Držite se uputa koje ste dobili u paketu s kutnom brusilicom. Ploče za kutnu brusilicu ne smiju imati niti krhotine, niti pukotine.

U prostoriji u kojoj radite, ne smije biti nitko tko nije zaštićen odjećom kao i vi.

U blizini gdje radite ne smije biti vlage i vode.

Tijekom rada, kutnu brusilicu držite samo za izolirane  rukohvate na istoj. Ako se radi o brusilici koja radi pomoću električne energije, držite brusilicu što dalje od kabla za vrijeme rada kako se kabel ne bi prekinuo ili zakočio.

Ne radite s kutnom brusilicom u blizini zapaljivih materijala.

Pazite kad režete tzv. džepove u zidu. Unutar zida se mogu nalaziti različite cijevi koje ako prerežete mogu izazvati ogromne štete. Ne koristite predimenzionalni brusni papir za disk jer vam može napraviti više štete, nego koristi. Najpouzdanije je da slijedite upute proizvođača i nećete pogriješiti.

Ako ne možete izbjeći iznimno zagrijane te vlažne uvjete tijekom rada, onda trebate koristiti kratkospojnu sklopku (30 mA). Na taj način bit ćete sigurniji.

Od prirubnica strogo koristite samo one koje su namijenjene vašem modelu kutne brusilice.

Rezni disk ne izlažite bočnom pritisku.

NAKON RADA S KUTNOM BRUSILICOM

Nikad ne spuštajte na površinu električni alat tako dugo dok se vrtenje ploče ne zaustavi u potpunosti.

Nakon obavljenog posla, skinite disk s kutne brusilice i pospremite alat u kutiju na mjestu bez vlage.

Potrebno je redovito čistiti ventilacijske otvore alata. Ventilator motora s vremenom uvuče prašinu u kućište. Kad se skupi previše prašine, može doći do električnog udara.

POPULARNO

To Top