Edukacija

Kako koristiti pomično mjerilo ?

Za predmete čije dužine i opsezi iznose manje od nekih 300 mm koriste se pomična mjerila. Prva pomična mjerila poznata i pod nazivom šubler, koristila su se još prije Krista. Pomičnim mjerilima može se mjeriti : 1. dužina, 2. širina te 3. dubina.

subler

KLASIČNO POMIČNO MJERILO

Klasično pomično mjerilo izrađeno je od metala, dok plastična uglavnom koriste električari. Pomično mjerilo ima na sebi dvije dužine izražene u milimetrima i inchima. Šubler ima čeljust kojom zahvaća dio predmeta koji se želi izmjeriti. Donja čeljust pomičnog mjerila se pomiče od gornje onoliko kolika je dužina predmeta. Iznos decimalnog broja prije točke očita se na gornjoj dužini mjerila. Dok se iznos decimalnog broja poslije točke očita tako da se gleda koja točka donje dužine se savršeno poklapa s točkom gornje dužine.

subler

Uši šublera mjere širinu neke praznine ili promjer rupe. Primjerice promjer unutar kotača ili matice. Rezultat se očitava na isti način kao i kod mjerenja dužine.

Još jedan važan rezultat kojeg šubler može očitati je dubina. Primjerice dubina čaše. Dubina se mjeri pomoću šipice koja se nalazi unutar pomičnog mjerila. Rezultati se očitavaju jednako kao i kod mjerenja dužine i širine. Pomično mjerilo praktično je te ga radnici u građevinarstvu često nose sa sobom u džepu.

DIGITALNO POMIČNO MJERILO

digitalni-subler

Digitalni šubler puno je jednostavniji za korištenje od klasičnog šublera. Razlog tome je što nije potrebno očitavati vrijednosti gornje i donje dužine pomičnog mjerila. Predmet čiju dužinu želite izmjeriti stavite između čeljusti digitalnog pomičnog mjerila, a na ekranu ćete dobiti rezultat mjerenja. Na isti način izmjeriti ćete i širinu te dubinu predmeta na digitalnom šubleru. Digitalno pomično mjerilo puno je preciznije jer ste sigurniji u rezultat koji se prikaže na ekranu, nego u rezultat kojeg sami očitate s pomičnog mjerila.

Nakon korištenja mjerila treba obrisati i pospremiti na neko mjesto koje nema vlage jer vlaga je štetna za šubler.

Provjera ispravnosti šublera

Zatvorite čeljust šublera. Podignite ga prema svjetlosti. Ako ne prolazi svjetlost kroz čeljust, vaš šubler je ispravan i precizno mjeri. Ako kroz vaš šubler ipak prolazi svjetlost, onda vaše pomično mjerilo ne daje precizne rezultate.

POPULARNO

To Top