Edukacija

Kako koristiti raspršivač za bojanje zida ?

Raspršivač za bojanje zida znatno će ubrzati posao bojanja prostorija. Valjci i kistovi su korisni, no ako sami planirate obojiti više soba, preporučuje se da koristite raspršivač za bojanje zidova.

Raspršivač za bojanje zida ostavlja glatku površinu, dok kistovi i valjci mogu ostaviti trag, naročito ako se profesionalno ne bavite bojanjem.

Raspršivač za bojanje radi pod određenim tlakom ( HVLP ).

PRIPREMA ZA BOJANJE

Prije nego krenete raditi s raspršivačem za bojanje zidova, potrebno je pripremiti prostoriju u kojoj ćete bojati zidove. Zaštitite prozore i vrata. Maknite tepihe i tepisone iz sobe koju ćete bojati. Zaštitite pod kako vam se ne bi boja osušila primjerice na parketima. Veće regale koji vam stvaraju problem za prijenos u drugu prostoriju, samo odmaknite od zida te prekrijte.

Nakon toga pripremite sebe. Obucite odjeću koju vam nije žao zaprljati te nosite maskicu za lice kako biste izbjegli udisanje prljavštine. Zaštitite i oči te držite otvorene prozore.

Bilo bi dobro da vaša prskalica ima duži nastavak kako biste u jednom potezu mogli obuhvatiti cijelu visinu zida.

BOJANJE ZIDOVA

Za početak u neku plastičnu posudu stavite 90% boje te 10% vode. To pomiješajte i preko filter lijevka ulijte u spremnik za boju. Za početak, probajte raditi s raspršivačem za bojanje po površini za koju nije važno ako je oštetite bojom. Tek toliko da dobijete „osjećaj“ kako radi raspršivač za bojanje zida.

Kad usavršite tehniku prskanja, trebali biste izbjeći stvaranje kapljica, no za svaki slučaj neka vam bude kist pokraj vas ako skliznete pa da možete popraviti.

Preporučuje se vertikalni uzorak raspršivanja koji stvara visoku, tanku ovalnu pokrivenost boja iz prskalice. Prskajte dok pomičete pištolj s jedne na drugu stranu. Prskalicu držite 10ak cm udaljenu od površine po kojoj prskate boju. Izbjegavajte način prskanja koji podsjeća na valjanje valjkom. Radije bojite površinu u slojevima.

Sve dok niste sigurni da ste svladali raspršivač za bojanje zida, vježbajte s njim na nekoj drugoj površini.

Dok bojite zidove, neka vam prostorija bude dobro osvijetljena. Brzina kojom pokrećete raspršivač treba cijelo vrijeme biti jednaka.

Ako se pojave kapljice, čim ih vidite odmah prijeđite četkom preko njih te lagano prskajte preko mjesta gdje ste prošli četkicom kako biste prekrili trag.

Na tržištu se nalazi najviše modela koji rade pomoću kompresora, ali postoje i oni električni. Oni raspršuju boju na isti način, samo što se razlikuje njihovo pokretanje. Raspršivači koji ne rade pomoću zraka, nego pomoću električne energije, koriste pritisak za guranje boje.

Dok raspršujete boju nikako ne idite prstima ili tijelom ispred raspršivača. Mlaz boje toliko je jak da može uči ispod kože te izazvati infekcije. Ako se to dogodi, pod hitno je potrebno liječenje.

Tijekom bojanja, za svaki slučaj imajte sa strane jednu kantu u koju ćete moći odložiti raspršivač za bojanje. U slučaju da bi boja kapala iz raspršivača, on treba stajati u kanti.

Uz ove upute, svakako se držite uputa koje ste dobili uz raspršivač za bojanje.

ČIŠĆENJE RASPRŠIVAČA S BOJOM

Nakon upotrebe, raspršivač za bojanje rastavite te ga očistite. To čišćenje uključuje: filter, spremnik boje, pištolja i vrha spreja. Nakon što ispraznite spremnik za boju, napunite ga vodom, lakom ili terpentinom, a zatim ga isperite kroz prskalicu za boju dok ne postane čist. Sve dijelove koje čistite, ne smiju ostati zaprljani bojom.

Dakle, raspršivač za bojanje zida uštedjet će vam vrijeme, dati profesionalne rezultate te ostaviti manje nereda.

POPULARNO

To Top