Edukacija

Kako koristiti višenamjenski alat ?

Višenamjenski alat je alat koji uključuje funkcije: kutne brusilice, glodalice, ekscentrične brusilice, strugalice.

Za što ćete koristiti vaš multifunkcionalni alat, ovisi o nastavku koji dolazi na multifunkcionalni alat.

Višenamjenski ili multifunkcionalni alat najviše se koristi kod obnove prostorija kod kuće. Ako trebate skinuti stariji materijal i postaviti novi, određeni nastavak multifunkcionalnog alata će vam ubrzati preuređenje.

NASTAVCI ZA VIŠENAMJENSKI ALAT

Multifunkcionalni alat je višestran upravo zbog svojih nastavaka.

Fleksibilni noževi ili strugači

Koriste se za struganje i uklanjanje brtvila, slojeva ljuštenja i mekih ljepila.

Kutni krovni noževi ili strugači

Koristi se za uklanjanje vinilnih podova, vezanih tepiha te starih lakova, boja i ljepila. Taj alat je obično izrađen od nehrđajućeg čelika te se njime može glatko strugati.

Okrugli disk s puno sitnih zuba

Ovaj nastavak se obično koristi kod rezanja drva s čavlima. Može se koristiti i kod rezanja otvora plastike koja je pojačana staklenim vlaknima. Aluminijske podne pokrovne letve također se mogu rezati s ovim nastavkom višenamjenskog alata.

Metalni nož s puno zubaca

Koristi se kod uranjanja u drvo i metal. S ovim nastavkom možete skratiti dovratnik uz pod. Taj dovratnik može biti od: mekanog drva, tvrdog drveta,furnirane ploče ili ploče obložene plastikom. Tim nastavkom uranja se u materijale te se na taj način materijal skida.

Trokutasta brusna ploča

Ovaj nastavak multifunkcionalnog alata koristi se kod uklanjanja morta ili ljepila za pločice. Koristit ćete je kod izmjene oštećenih pločica. Možete je upotrijebiti i za turpijanje drva.

Trokutasti brusni list

Ovaj nastavak je kao i brusni papir kod ekscentričnih brusilica. Koristi se za brušenje drvenih predmeta.

 

S višenamjenskim alatom možete raditi pomoću električnog kabla ili pak pomoću baterija. Posao s multifunkcionalnim alatom možete obavljati pomoću električnog kabla ili pak pomoću baterija. Ako ćete posao s višenamjenskim alatom obavljati u jednoj prostoriji gdje je utičnica u blizini, radite s multifunkcionalnim alatom koji se pokreće pomoću električne energije.

Ako pak planirate obavljati radnje izvan kuće koristite multifunkcionalni alat koji se pokreće uz pomoć baterija. Tada posao možete obavljati bilo gdje jer niste vezani za blizinu utičnice.

Kod obavljanja radova s višenamjenskim alatom koji ima kabel, pazite da vam se kabelne nađe ispred višenamjenskog alata za vrijeme rada s istim.

Neki višenamjenski alati imaju mogućnost i da usisavaju prašinu nastalu tijekom rada. Ako ćete dugo primjerice brusiti stol ova opcija će vam biti od velike pomoći.

Za razliku od ostalih alata koji  režu, stružu ili bruse, multifunkcionalni alat je puno manjih dimenzija, a objedinjuje nekoliko radnji.

No njegov problem je što je manje snage u usporedbi s pojedinačnom kutnom brusilicom ili pak ekscentričnom brusilicom.

Zbog njegove manje snage, koristit ćete ga kod uređenja ili preuređenja manjih površina, tj. manjih prostorija. Primjerice: mala ljetna kuhinja ili soba za goste.

S pravim nastavkom možete doći do teško dostupnih mjesta te ukloniti boju, ljepilo i slično.

Višenamjenski alat često se koristi kos skidanja letvica koje su postavljene uz parkete ili laminate. Na taj način letvice će se najmanje oštetiti, nego da ih skidate na neki drugi način.

Multifunkcionalni alat koristit ćete i kod skidanja starijeg sloja stropa koji se počeo ljuštiti.

Oštrice tj. noževi kojima se režu i skidaju materijali uz pomoć multifunkcionalnog alata dolaze na tržište različitih debljina. Što je oštrica tanja, to će se manje oštetiti materijal koji se skida, a bit će i preciznije obavljen posao.

Kad ćete obavljati poslove brušenja s višenamjenskim alatom lagano pritisnite prema dolje kako bi brusni papir zagrebao površinu.

Svi višenamjenski alati imaju ergonomski oblikovanu ručku s kojom ćete lako rukovati tijekom obavljanja posla.

Ako planirate veće poslove brušenja, primjerice na većim površinama namještaja ili pak želite rezati više cijevi, radije uzmite pojedinačne alate za te poslove jer bi vam se višenamjenski alat mogao pregrijati i stati funkcionirati.

POPULARNO

To Top