Edukacija

Kako montirati krovni kofer ?

Vrijeme godišnjih odmora obilježavaju putovanja. Tu često trebate kofer viška kojeg nemate gdje smjestiti unutar prtljažnika automobila. Jedino vam preostaje mjesta na krovu automobila. Tu možete smjestiti krovni kofer koji će vam biti spremnik za stvari potrebne na ljetovanju ili zimovanju. Krovni kofer zovu još i krovni nosač.

Treba uzeti u obzir da krovni kofer povećava visinu te težinu automobila zbog čega treba prilagoditi vožnju za vrijeme putovanja. Uz to, vaš će automobil imati veću potrošnju goriva, nego bez krovnog kofera.

Krovni koferi automobila dijele se po: dimenzijama, nosivosti i zapremnini. Neki mogu podnijeti težinu i do 70 kg. Svaki kofer ima naznačeno do koliko kg može podnijeti. Važno je da težina stvari unutar kofera bude ravnomjerno raspoređena. Za odabir krovnog kofera primjerenog vašem automobilu posavjetujte se u salonu gdje ste kupili automobil.

MONTIRANJE KROVNOG KOFERA NA KROV AUTOMOBILA

Prije svega očistite krov vašeg automobila. Uz sav pribor koji dolazi sa krovnim koferom, jedino će vam odvijač biti potreban. Na krovu automobila s lijeve i desne strane nalaze se dva isječka namijenjena za krovni kofer. Na njih montirate stopice i nosače. Nosači trebaju biti postavljeni vodoravno na krovu automobila tako da s isječcima na krovu čine okvir. Na nosače postavljate stopice. Nakon toga dolazi kofer. Unutar kofera imate metalne pante koje je potrebno provući kroz nosače te kroz kofer ( na dnu kofera su otvori). Na kraju zatvorite plastičnom maticom pante kako se krovni kofer ne bi pomicao na krovu automobila.

Unutar kofera povežite stvari remenom kako se tijekom vožnje ne bi pomicale u koferu. Preporučuje se da kofer ispunite lakšim stvarima koje će vam trebati na putovanju.

Krovni koferi dolaze s ključem pa vaše stvari ostaju sigurne unutar kofera i kad se udaljite od vašeg automobila.

Krovni koferi izrađeni su od visokokvalitetne plastike te su otporni na UV zrake. Provjerite i da li je vaš krovni kofer vodootporan jer za vrijeme putovanja može doći u dodir s padalinama.

Prilikom kratkih stanki od vožnje, preporučuje se da provjerite stabilnost vašeg krovno kofera. Ako su slučajno panti ili plastične matice popustili, pričvrstite ih ponovno. Također provjerite i da li su sve stvari unutar kofera povezane remenom koji ih drži zajedno. pomicanje stvari u koferu može biti razlog popuštanja pantova i matica. Imajte na umu i to da niste preopteretili kofer, tj. da niste stavili u njega stvari koje prelaze dozvoljenu težinu.

MONTIRANJE KROVNOG KOFERA NA AUTOMOBIL BEZ DVA ISJEČKA NA KROVU

Ako nemate na krovu automobila dva isječka za koje bi pričvrstili krovni kofer, postupak je sljedeći:

  • očistite krov automobila.
  • stavite krovni kofer na krov automobila
  • provucite remenje kroz dno krovnog kofera
  • to isto remenje koje ste provukli kroz rupe kofera, nastavite provlačiti kroz unutrašnjost automobila
  • preporučuje se da remen pričvrstite za unutarnju dršku automobila koja se nalazi iznad vrata.

Na isti način možete pričvrstiti i kofer na krov automobila koji nije prvenstveno namijenjen za prijevoz na krovu. No tada ćete se trebati suočiti s padalinama, UV zrakama te ostalim uvjetima na cesti.

Ako ćete u mjestu destinacije automobil parkirati u garažu, unaprijed saznajte kolika je visina garaže u kojoj će biti vaš automobil tijekom putovanja te je usporedite s visinom vašeg automobila dok se na njemu nalazi krovni kofer za putovanje.

Na kraju putovanja, kad se vratite kući, skinite krovni kofer s krova automobila.

Ako često putujete, ali vam nije svaki put potreban krovni kofer za automobil, postoji mogućnost i da se isti iznajmi.

POPULARNO

To Top