Edukacija

Kako rukovati električnim alatima ?

Rukovati električnim alatima od osobe zahtjeva visoku sigurnost jer ne samo da opasnost mogu prouzrokovati određeni dijelovi alata kao što su  noževi ili svrdla , nego i sama električna energija.

Prije svega, važno je pročitati upute koje su priložene kako bi rukovanje električnim alatima bilo pravilno, ali prije svega sigurno.

ELEKTRIČNI ALATI I SIGURNOST PROSTORIJE

Na početku rada s električnim alatom, pobrinite se da je prostor u kojem ćete raditi s alatom siguran. To znači da ne smiju biti prisutna djeca ili kućni ljubimci te bilo tko, tko bi vas mogao ometati u radu.

Radno područje u kojem ćete izvoditi radove električnim alatom treba biti čisto i dobro osvijetljeno. Loše osvijetljen prostor smanjuje vaše mogućnosti vida što može dovesti do ozlijede alatom. Također pazite i da je prostor u kojem radite pospremljen i pregledan.

Jedan od najvažnijih savjeta za rukovanje električnim alatima je da s njima ne radite u blizini zapaljivih tekućina, plinova. Tu opasnost nastaje jer električni alati puštaju iskre koji se mogu zapaliti u dodiru s plinom.

Ovo su bili savjeti za sigurnosne uvjete tijekom rada s električnim alatima, a u nastavku slijede savjeti koji su potrebni za samu električnu sigurnost tijekom rada.

ELEKTRIČNA ENERGIJA I ELEKTRIČNI ALATI

Utikači uređaja trebaju biti kompatibilni s utičnicom. Ne pokušavajte raditi izmjene na utikaču. Prilikom rukovanja s električnim alatima, vaše tijelo ne smije dolaziti u kontakt s uzemljenim tijelima kao što su: radijatori, hladnjaci, štednjaci i cijevi. Dok je vaše tijelo uzemljeno, veća je opasnost da će doći do električnog udara. Uz to, voda ili bilo koja druga tekućina može izazvati električni udar, pa je potrebno držati i rukovati električnim alatima u suhim uvjetima.

Rukovati električnim alatima od vas traži i da posebnu pozornost pridate korištenju kabla. Pogrešno korištenje kabla može prouzrokovati opasnosti. Kabel nije dozvoljeno povlačiti iz utikača utičnice. Kabel smijete isključiti samo na način da jednom rukom pridržavate se za zid kao oslonac, a drugom držite kraj kabla , tj. ručkicu koju vadite iz utičnice. Također ne smijete niti prenositi alat na način da ga vučete za kabel i slično. Kabel ne smije biti u blizini pomićnih dijelova i oštrih rubova. Kabel ne smije biti, niti u blizini topline, niti smije doći u dodir s uljem. Pazite i kako pospremate kabel. Ne smije stajati zapetljan, nego lagano namotan.

Ako ćete rukovati električnim alatima na otvorenom, trebat ćete koristiti produžni kabel koji je namijenjen samo za korištenje na otvorenom. Ukoliko napravite suprotno, veće su mogućnosti od električnog udara.

Ako baš morate koristiti električni alat u vlažnim prostorijama, potrebno je da koristite zaštićeno napajanje uređaja za rezidualni napon – RCD. S tim uređajem smanjuje se opasnost od nastanka električnog udara.

Nikada ne koristite alate koji imaju slomljene kablove ili oštećenu izolaciju.

ELEKTRIČNI ALATI I OSOBNA SIGURNOST

Radi osobne sigurnosti ne preporučuje se koristiti električni alat ako ste pod utjecajem alkohola, lijekova ili nekih drugih opijata.

Rukovanje električnim alatima zahtijeva i osobnu zaštitu koja uključuje: zaštitnu odjeću, zaštitne naočale te često i zaštitu za uši jer električni alati proizvode mnogo buke. Zaštitna odjeća naravno ovisi o vrsti električnog alata s kojim rukujete. Odjeću kojom ćete zaštiti kožu prilikom košenja trave električnim šišačem trave, nije potrebno oblačiti prilikom usisavanja sobe. Isto tako, za vrijeme rada, ako imate dužu kosu, skupite kosu te skinite nakit. Različito prstenje i narukvice mogu vam otežati prilikom rukovanja s alatom zbog čega može doći do ozlijede.

Kako bi povećali osobnu sigurnost i sigurnost svakog tko se nađe u blizini alata, potrebno je uvijek držati sklopku isključenu dok ne radite s električnim alatom. U trenutku kad kabel spojite sa utičnicom, alat ne smije početi raditi dok ga svjesno ne uključite. Tako se smanjuje opasnost od ozlijeda.

Koristite li električni alat koji ima priključak za prikupljati prašinu, provjerite da li je taj priključak dobro montiran jer ako nije može doći do opasnosti.

Možda već imate iskustva s korištenjem nekog električnog alata, ali ne podcjenjujte priložene upute uz taj alat. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu te ne žalite potrošnje vremena od nekoliko minuta koja će vas upoznati s pravilnim rukovanjem određenog električnog alata.

Pravilno korištenje električnog alata znači korištenje samo za one poslove za koje je taj alat namijenjen. Ako se radi o kutnoj brusilici, ne pokušavajte na nju pričvrstiti dodatke za poliranje. Radije nabavite polirku posebno, a ako vam je to skupo, postoje i mogućnosti da se alat iznajmi.

Prilikom izmjene dodataka na vašem električnom uređaju kao što su noževi ili svrdla, gledajte da kabel alata nije priključen u utičnicu.

Električne alate spremajte tako da nisu dostupni djeci i onima koji ne znaju rukovati s njima. Uz to važno je da električni alati budu pospremljeni na suhom mjestu gdje prevladavaju sobne temperature. Velika temperatura može nepovoljno djelovati na električne alate.

ODRŽAVANJE ELEKTRIČNIH ALATA

Alat potreban za rezanje održavajte čistim i oštrim. Kad se rezni alat pravilno održava, neće doći do problema zaglavljivanja te će se lakše voditi.

Puno nezgoda se događa zbog neispravnosti električnih alata. S takvim alatima, ne smije se raditi jer može doći do ozlijede. Ako alat nije ispravan, popravite ga prije upotrebe. Ukoliko niste sigurni da znate popravljati električni alat koji nije ispravan, obratite se servisu koji ima kvalifisirane osobe za popravak električnih alata.

A ako i znate promijeniti određene dijelove električnog alata, pripazite da nabavite za njega dijelove, točno primjerenu vašem modelu električnog alata. Ako dijelovi ne odgovaraju vašem modelu alata, možete napraviti još veću štetu, nego što je bila prije.

Dakle, prije rada s električnim alatima osigurajte okolinu. Pročitajte upute. Zaštitite sebe i ne podcjenjujte upute koje su priložene uz vaš električni alat. Puno sreće u radu!

POPULARNO

To Top