Edukacija

Kako se koriste sabljaste pile ?

Sabljaste pile, recipročne pile ili pile lisičji rep koriste se za rezanje različitih materijala o čemu najviše ovisi pilica koja se umeće unutar sabljaste pile.

Sabljasta pila je zapravo nešto manje dimenzije, nego recipročna, no iste su namjene, osim što je recipročna nešto snažnija.

Tijekom rada sa sabljastom pilom važno je koristiti zaštitne naočale. Dok obavljate posao rezanja sa sabljastom pilom, gledajte da se vaši ukućani ili bilo koja druga osoba ili kućni ljubimac ne kreće oko vas. Pazite da se kabel sabljaste pile ne nalazi ispred vas i sabljaste pile za vrijeme dok radite s njom.

 

PILICA SABLJASTE PILE

Posebno pazite na odabir male pilice, tj. lista pilice koji se umeće u sabljastu pilu. Ako pilite drvene daske, izaberite pilicu za drvo. Ako pilite metalne cijevi, izaberite pilicu za metal itd. Pilica unutar sabljaste pile treba biti odgovarajuća materijalu koji se pili. Pilice imaju oko 8 cm pa do 15 cm.

Nepisano pravilo kod pilica: što je manja oštrica to je veći broj rezova – da znate kod odabira.

Pilice koje imaju 6 ili 7 zubiju na svojih 2.5 dužine koriste se kad želite brzo rezati u drvo. Oštrica pilice koja ima 8 zubi na 2.5 cm dužine koristi se za piljenje zidne ploče ili žbuke. Pilice koje imaju 10 zubiju na 2.5 cm svoje dužine koriste se prilikom piljenja određenog metala ili kad se finije želi obraditi drvo. Neke oštrice čak imaju 24 zuba na 2.5 cm. Takve pilice koriste se tijekom piljenja metala.

Mnoge pilice se umeću u sabljastu pilu bez pomoći dodatnih alata.

 

KAKO ODRŽAVATI SABLJASTE PILE ?

Sabljaste pile je potrebno čistiti s čistim suhim kistom. Važno je da maknete piljevinu sa sabljaste pile koja se nakupila za vrijeme piljenja. Pravilno pospremajte sabljastu pilu u kutiju ili kofer. Kabel neka ne bude zapetljan, a baterije redovito punite te ih pospremajte zajedno s pilom kako bi vam bile pri ruci.

 

Treba istaknuti da neke sabljaste pile imaju brzine. Te brzine idu od spore startne brzine do velike brzine koje se primjenjuje kod rezanja mekih materijala. Za rezanje metala koristi se polagana do srednja brzina.

Prije nego krenete piliti provjerite da li je sve ispravno pričvršćeno. Držite pilu s obje ruke. Kako biste napravili pravilan rez od ruba ploče, postavite pilu s prednjom stranom te je poravnajte s linijom koju treba rezati.

Pazite na to da materijal kojeg režete bude uravnotežen i pričvršćen kako se ne bi micao tijekom rezanja. Na početku, kad će oštrica doći u dodir s površinom, ona će malo odskočiti, no to je uobičajeno pa samo strpljivo nastavite držati pilu uz materijal kojeg režete kako bi odrezali željeni komad.

Sabljastu pilu možete pokrenuti pomoću električne energije ili pomoću baterija. Kod sabljaste pile potrebno je paziti da se kabel ne petlja i da ne dotiče objekt koji se pili. Ako radite s pilom na baterije, najbolje je da imate dvije baterije jer kad vam se jedna isprazni, druga vas čeka napunjena. Tako možete naizmjenice raditi duže vrijeme sa sabljastom pilom.

Sabljaste pile se često koriste na teško dostupnim mjestima gdje niti jedna druga vrsta pile ne uspijeva doprijeti. Koristite se sabljastom pilom i za rezanje grana voćki. Tu ne trebate uložiti puno snage.

Tijekom uređenja i popravljanja kuće uz pomoć PVC materijala trebat ćete određene dijelove kratiti. I tu će vam pomoći sabljasta pila.

Sabljastu pilu koriste i neki mesari kod obrade većih komada mesa. Svestranost sabljaste pile dokazuje koliko je vrijedno imati je.

Sabljasta ili recipročna pila poznata je po tzv. cipeli. To je dio u koji se umeće mala pilica. Ta cipela trebala bi čvrsto biti uz materijal kojeg režete za vrijeme rezanja. Tada ćete napraviti ravni rez.

Kod mijenjanja oštrica na stabilnoj pili provjerite da li je električna pila isključena iz utičnice ili da li ste maknuli bateriju iz akumulatorske sabljaste pile.

Sabljastu pilu vrijedno je imati zbog njezine svestranosti. Pravilno rukujte s njome, uredno je skladištite te je redovito vodite na servis, a ona će vam dati precizne rezultate svaki put.

POPULARNO

To Top