Edukacija

Kako se odabire kosilica za travu ?

Kosilica za travu te uredni i lijepi travnjaci uvijek idu zajedno. Trava će biti ljepša, ako ćete je češće kositi jer će biti gušće strukture.

Odabir kosilice za travu ovisi prije svega o površini travnjaka kojeg ćete koristiti.

Na tržištu se nude kosilice koje se pokreću pomoću električne energije, akumulatorske baterije te motorne. Koju ćete odabrati ovisi o vašim preferencijama, ali prije svega i o potrebama vašeg travnjaka.

Prije samog košenja trave, pripazite da nemate nikakvih sitnih objekata kao što su kamenčići i slični materijali koji ako dođu pod kosilicu mogu je pokvariti.

ELEKTRIČNA KOSILICA ZA TRAVU

Električna kosilica za travu najtiša je u usporedbi s akumulatorskom kosilicom te benzinskom kosilicom. Koristi se za male površine travnjaka koje se nalaze uz kuću te dvorište. Problem je jedino što ćete biti vezani uz kabel i utičnicu. Potrebno je paziti da vam djeca, kućni ljubimci te vlaga nisu u blizini kabla i kosilice. Ova vrsta kosilice obično bude i najpovoljnija na tržištu, no zato njezine mogućnosti košenja budu samo za manje travnjake kod kuće. Korisno je da vaša električna kosilica za travu ima zapremninu za pokošenu travu kako biste uštedjeli vrijeme potrebno za sakupljanje pokošene trave.

Ove vrsta kosilice kao i ostale koje su opisane u nastavku, koriste se za površine koje nemaju cvijeća, drveća, grmova i slično. Za travnjake koji imaju biljke kao što su: drveće, cvijeće, grmovi i slično izaberite trimer za košenje trave jer su trimeri pogodni za zahvaćanje trave na užim prostorima kao što su kutevi ograda ili prostor ispod drveća.

RUČNA KOSILICA ZA TRAVU

Ova kosilica na vas će djelovati kao terapija opuštanja. Ona ne traži nikakvo gorivo ili nešto slično što bi je pokrenulo. S njom nije teško manevrirati jer ima dva kotača između kojih se nalaze lopatice koje su zapravo noževi pomoću kojih se kosi trava. Ovaj model kosilice za travu prikladan je za strme terene jer nema veliku težinu pa ga je lako gurati nizbrdo. Prednost je i lako pospremanje jer vam neće zauzimati puno prostora.

AKUMULATORSKA KOSILICA ZA TRAVU

Akumulatorska kosilica za travu stvara najmanje štete okolišu. Ova kosilica sličnih je karakteristika kao i električna kosilica, samo što za razliku od električne ima prednost jer nije ograničena za kabel i utičnicu. Ako imate nešto više travnjaka, bilo bi dobro nabaviti dvije baterije, a ne samo jednu. Dok s jednom baterijom kosite travu, druga vam se puni i obrnuto. Obično su skuplje od električnih kosilica, ali su i prilagodljivije.

BENZINSKE KOSILICE

Pogodna je za veće površine travnjaka gdje rastu po nekoliko tipova trave koje uključuju i korov. Vrlo snažna te se koristi za veće travnjake, kao što su travnjaci u voćnjaku ili parku. Uz ovu kosilicu dobro je imati spremnik za pokošenu travu jer će vam uštedjeti vrijeme sakupljanja pokošene trave na velikom terenu. Ova kosilica zbog svoje snage, nešto je teža za manevriranje. Ovo je vrsta koja će uz čestu oporabu  zahtijevati redoviti servis kako bi pravilno funkcionirala dulje vrijeme.

BENZINSKE TRAKTORSKE KOSILICE

Najsnažnija kosilica koja se koristi za veće terene kao što su igrališta, parkovi, voćnjaci i slično. Travnjaci veći od 3 hektara zahtijevat će benzinske traktorske kosilice. Provjerite da li se motor kosilice nalazi naprijed ili otraga. Motor od naprijed ne daje vam toliko dobar pregled, ali traktorske kosilice za travu koje imaju motor naprijed snažnije su od onih koje imaju motor odostraga. Vi odlučite što vam je važnije kod ove vrste.

DODATNI NASTAVCI KOD KOSILICA

Već je spomenuto koliko je korisno imati spremnik za pokošenu travu. To će vam najbolje rezultate dati ako imate veliki travnjak. Tijekom košenja redovito praznite spremnik.

Postoje kosilice i s različitim rasponom rezanja. Primjerice od 12 – 70 mm. Ta mogućnost poslužit će vam ako na travnjaku trebate rezati travu u različitim visinama.

Traktorske kosilice mogu prihvatiti veći broj dodataka. Dodaci traktorskih kosilica su: brusilice, oštrice, pa čak i grabilice kao kod bagera koje kasnije posluže kod čišćenja snijega.

POPULARNO

To Top