e-Kako | Homepage
Kako izabrati disk za kutnu brusilicu ?

Kako izabrati disk za kutnu brusilicu ?

0 Komentara 🕔16.velj. 2018

Kutna brusilica bez diska ne bi bila u mogućnosti obaviti niti jedan posao. Tek kad se na nju montira disk za kutnu brusilicu, ona postaje funkcionalna. Kutna brusilica tad može: brusiti, rezati ili polirati, ovisno o vrsti diska koji su više opisani u nastavku.

Prije odabira diska za kutnu brusilicu, trebat ćete si postaviti nekoliko pitanja:

  1. ŠTO ĆU RADITI S KUTNOM BRUSILICOM ?

Da li ćete s kutnom brusilicom rezati, brusiti ili polirati ? Kad izaberete jedan od ova tri odgovora, provjerite u uputama priloženima uz brusilicu da li je namijenjena za rezanje ili poliranje jer rijetko koja brusilica može: rezati, brusiti i polirati. Kad odgovorite na pitanje što ćete raditi s brusilicom slijedi drugo pitanje.

  1. KOJI NASTAVAK ZA KUTNU BRUSILICU TREBAM ?

Ako ćete rezati metalne cijevi, trebate disk za kutnu brusilicu koja odgovara rezanju te vrste metala od kojeg su napravljene cijevi. Planirate li rezati bakrene cijevi, provjerite da li je disk namijenjen za rezanje bakra.

Ako ćete rezati: pločice, mramor, abrazivni materijal, žbuku ili asfalt potreban vam je dijamantni disk za rezanje. Dijamantni diskovi imaju dijamant na vrhu rubova pa se mogu nositi s rezanjem tvrdih materijala.

Kod odabira dijamantnih diskova za rezanje, važno je i provjeriti da li su namijenjeni za mokro ili suho rezanje.

*Suho rezanje kutnom brusilicom s dijamantnim diskom je klasično rezanje, dok mokro rezanje zahtijeva polijevanje vode po materijalu kojeg se reže.

Ako planirate brusiti, trebat će vam disk za kutnu brusilicu koji je namijenjen za brušenje. Ti diskovi za brušenje međusobno se razlikuju po gustoći tzv. pijeska na disku. U prijevodu —-> neki diskovi su grublji dok su drugi nježniji. Gustoća pijeska ili granulacija na disku može biti od 40 – 400. Što je manji broj granulacije, to je disk oštriji.

Kod odabira diska za brušenje, obratite pažnju na to da li se s određenim diskom može brusiti kamen, metal ili drvo te ga uskladite s poslom kojeg ćete obavljati sa svojom kutnom brusilicom.

Ako planirate brusiti staru boju ili lak, neće vam trebati disk za kutnu brusilicu, već žičana četka koja je namijenjena za kutnu brusilicu.

Vaša će kutna brusilica biti znatno teža sa žičanom četkom, no to vam omogućuje da kvalitetno skinete staru boju ili lak sa površina.

Lamelasti disk za kutnu brusilicu trebat će vam ako planirate finije brušenje ili završnu obradu.

Ako želite polirati, trebat će vam nastavak za poliranje koji podsjeća na spužvu. Nastavak za poliranje koristite za poliranje lakova te površina koje su prekrivene osjetljivim slojem.

Tijekom poliranja osjetljivih površina, preporučuje se koristiti brusilicu promjera 230 mm jer one rade sporije. Imaju manji broj okretaja što je bolje za osjetljive površine.

Kvalitetu diska primijetit ćete po cijeni. Povoljniji diskovi brže se troše. Kad se disk istroši ili ošteti nije prikladan za rad. Istrošeni ili oštećeni disk opasan je za alat, ali i za vas.

Ono što trebate svaki put pregledati prije korištenja kutne brusilice te samih diskova i nastavaka su priložene upute. One opisuju vašu kutnu brusilicu te sve nastavke koji se mogu koristiti u radu s njom.

 

Similar Articles

Kako fotografirati crno – bijele fotografije ?

Kako fotografirati crno – bijele fotografije ? 0

Možda na prvu zvuči smiješno činjenica da treba objašnjavati kako fotografirati crno – bijele fotografije,

Kako na siguran način koristiti bušilicu?

Kako na siguran način koristiti bušilicu? 0

Alati zahtijevaju rukovanje na siguran način jer postoji velika mogućnost da ćete se ozlijediti njima. Kod

Kako lemiti ?

Kako lemiti ? 0

Lemiti ili lemljenje je spajanje metalnih materijala pomoću rastaljenog dodatnog materijala ili lema, čije je

Kako bušiti u beton?

Kako bušiti u beton? 0

Ako planirate postavljati police, objesiti slike, instalirati svjetla, ugraditi namještaj ili postaviti određeni uređaj na

Kako rezati PVC cijevi?

Kako rezati PVC cijevi? 0

Rezanje PVC cijevi potrebno je gotovo svaki put prije njihovog montiranja jer kod kupovanja nećete

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera