e-Kako | Homepage
Kako je nastala hrvatska kuna?

Kako je nastala hrvatska kuna?

0 Komentara 🕔09.sij. 2012

Naziv kuna za trajnu hrvatsku valutu odabran je zbog značajne uloge kunina krzna u monetarnoj i fiskalnoj povijesti Republike Hrvatske.

Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjevjekovnoj Slavoniji, Primorju, Dalmaciji; lik kune nalazio se od prve polovine 13. stoljeća pa gotovo do kraja 14. stoljeća na hrvatskom kovanom novcu zvanom banovac; kuna je bila potencijalni novac Banovine Hrvatske. Povijest naziva novčane jedinice Republike Hrvatske kune počinje s krznom kune kao sredstvom plaćanja, zatim kuna postaje obračunska novčana jedinica i, napokon, novac u modernom smislu.Hrvatski sabor je 29. srpnja 1993. Večinom glasova odlučio da se nova hrvatska valuta zove kuna, i da se dijeli na sto lipa; zamjenom za hrvatski dinar u odnosu 1:1000. Kratica za kunu u platnom prometu u zemlji je Kn, a za lipu je lp.

Tijekom 1993. održan je natječaj za dizajn kovanog novca kuna i lipa. Natječaj je bio raspisan 25. ožujka 1993., a rok za podnošenje rješenja bio je već 5. travnja 1993. Na natječaj je bilo pozvano sedam potencijalnih autora (Kosta Angeli-Radovani, Kažimir Hraste, Želimir Janeš, Kuzma Kovačić, Velibor Mačakutin, Damir Mataušić i Stipe Sikirica) i izabrano je rješenje Kuzme Kovačića prema kojem su i izrađene kovanice kakve i danas imamo u opticaju.

Kovničke matrice su za prvo izdanje 1993. izrađene u njemačkoj državnoj kovnici u Stuttgartu, a potom u britanskom Royal Mintu. Za to vrijeme, novčanice kuna su tiskane u njemačkoj tvrtki Giesecke & Devrient koja je u to vrijeme tiskala i njemačke marke. U istoj tiskari su svojedobno tiskane i novčanice NDH kuna. Prva serija novčanica kuna izdana je u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna, nosi datum izdanja 31. listopada 1993. godine i sadrži potpis tadašnjeg guvernera Narodne banke Hrvatske dr. Pere Jurkovića. Izrada kovanog novca kuna i lipa započinje u Zagrebu 14. siječnja 1994. otvorenjem Hrvatskog novčarskog zavoda.

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera