e-Kako | Homepage
Kako je nastao bungee jumping?

Kako je nastao bungee jumping?

0 Komentara 🕔21.ruj. 2012

Riječ bungee na engleskom narječju koristi se na zapadu kao izraz, odnosno sleng za gumicu ili za elastični pojas – tkaninu pokrivenu gumenim kablom s kukama na krajevima (bungy uže). Bungee jumping (land diving), danas poznati ekstremni sport, nastao je iz ritualnog obreda zvanog N’gol u džunglama Vanuatu na južnim obalama otoka Pentekost, Novi Zeland.

Nastao je prije više stotina godina, neki kažu i tisuću, kada je pretučena žena pobjegla od svoga muža Tamale. Našao ju je kako se krije na visokom drvetu. Kada se počeo penjati za njom, žena je skočila. U agoniji zbog njene smrti, skočio je za njom vezavši lijanu oko zglobova. Tamale je navodno preživio i nestao poslije toga.

Tijekom godina ritual se proširio, muškarci i dječaci, neki i od sedam godina starosti penjali su se na kulu i skakali s platforme pokazujući snagu i dajući do znanja ženama da više nikada ne mogu biti prevarene. To je također i obred plodnosti. Danas samo ograničen broj ljudi može prisustvovati ovom jedinstvenom obredu. Postoje određeni datumi svake godine na koje se izvodi obred.

Land Diving je preteča bungee jumpingu, a ovdje muškarci skaču s drvenog tornja visine oko 20-30 metara sa samo vinovom lozom omotanom oko noge. Land Diving se radi bez ikakve sigurnosne opreme, a domaći su ga uspjeli pretvoriti u pravu turističku atrakciju.

Prve moderne bungee skokove izveli su 1. travnja 1979. članovi Oxford University Dangerous Sports Cluba s Clifton Suspension mosta u Bristolu s visine od 76 metara. Skakači su uhićeni nedugo nakon toga, ali su nastavili sa skokovima u SAD-u od Golden Gatea i Royal Gorge mostova.Tek kada se Britanac A. J. Hackett popeo na Ajfelovu kulu i izveo s nje bungee skok 1987. godine, sport je stekao svjetsku slavu, a najnovija “moda” je bungee skok po mraku.

Najviši bungee jumping u Hrvatskoj je s Masleničkog mosta visine 56 metara. Slobodni pad iznosi 30 do 35 metara, ali popularan je i Šibenski most, udaljen 4 km od Šibenika, visok 40 metara i ima prekrasan pogled. Ako se odlučite za tako nešto, morate znati da bez dobre opreme nema skakanja i da morate biti upućeni u sva pravila i potencijalne opasnosti. Na to će vas upozoriti operater, koji je obučen i stručan. Prije samog skoka operater je taj koji provjerava je li sve ispravno i pričvršćeno kako treba biti prema propisima i on odgovara za vaš siguran skok.

Bungee jumping je odlična zabava za sve željne adrenalina, novih stvari i suočavanja s vlastitim strahom. Za ovaj sport nije potrebno nikakvo prijašnje iskustvo, samo malo hrabrosti i volje da to učinite! Najstariji bungee jumper na svijetu ima 96 godina, prema tome, ne vidimo što bi vas sprječavalo…?

Nema komentara

Nema komentara još!

Nitko još nije ostavio komentar na članak!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera