DRUŠTVO

Kako se radi maslac?

kako-se-prioizvodi-maslac

Maslac je jedna od najstarijih i najrasprostranjenijih namirnica u ljudskoj prehrani. Međutim, začudo, u staro doba u mnogim dijelovima svijeta maslac uopće…

Maslac je jedna od najstarijih i najrasprostranjenijih namirnica u ljudskoj prehrani. Međutim, začudo, u staro doba u mnogim dijelovima svijeta maslac uopće nije bio upotrebljavan u prehrani!

Hindusi su prinosili maslac kao žrtvu bogovima. Ni Grci ni Rimljani nisu jeli maslac, nego su ga upotrebljavali kao lijek za liječenje rana na nogama. Oni su vjerovali da je čađa od izgorjela maslaca dobar lijek za bolesne oči! Rimljani su, osim toga, upotrebljavali maslac kao mast za kožu i kosu!

Prije 300 godina maslac se u Španjolskoj mogao naći isključivo u ljekarnama. Ljudi koji su jeli maslac u to doba nije bilo mnogo. Uz to, za jelo nikad nije bio upotrijebljen svjež maslac. Čuvali su ga, istopljena, a bilo je ljudi koji su najviše cijenili maslac koji je na taj način bio čuvan više od stotinu godina!

Proizvodnja maslaca za jelo zacijelo se u Europi proširila iz Skandinavije. Naravno, danas je maslac važna namirnica u prehrani ljudi, jer je vrlo hranjiv i lako se probavlja. Pored toga, maslac u želucu ostaje dovoljno dugo da organizmu daje energiju potrebnu za rad između dva obroka. Maslac se proizvodi tako da kad se krava pomuze i dobije mlijeko, s njega se skine skorup. Pusti se da se skorup ukiseli na sobnoj temperaturi, da bi dobio ukus i da bi se lakše mogao miješati. Skorup se pasterizira da bi se ubile uglavnom sve bakterije čime se povećava trajnost maslaca.

Maslac se tuče da bi se skupile kapljice mliječne masti, iz kojih se izdvaja tzv. mlaćenica, bezmesni dio skorupa. Poslije toga se s maslacem pomiješa voda da bi se isprao i posljednji trag mlaćenice. Kad se voda ocijedi, maslac je izrađen. Naposljetku se propusti kroz prešu da bi postao gladak, bez grumenja i ujednačenog ukusa i boje. Takav se umata u papir i šalje u prodavaonice.

Ako vas zanima kako napraviti pročiščeni i visokokvalitetni maslac:

ghee2

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

POPULARNO

Vrh