Hrana i piće

Kako napraviti ghee – pročišćeni maslac?

kako-napraviti-ghee

Ghee [gi] je pročišćeni maslac visoke kvalitete, dobro poznat na indijskom potkontinentu i Bliskom Istoku te sastavni dio ayurvedske prehrane.

Ghee [gi] je pročišćeni maslac visoke kvalitete, dobro poznat na indijskom potkontinentu i Bliskom Istoku te sastavni dio ayurvedske prehrane.

No ne dajte se zastrašiti egzotičnim nazivom, dobro je poznat i na domaćim prostorima kao maslo.

Poboljšava apsorpciju i asimilaciju hranjivih sastojaka iz ostalih namirnica koje konzumirate. Procesom prokuhavanja (pročišćavanja) nezasoljenog maslaca uklanjate mliječne proteine, zasićene masnoće i vodu, stoga je finalni proizvod – ghee ( maslo ) pogodan za osobe osjetljive na mliječne kiseline tj. laktozu.

Ima vrlo visok stupanj zagrijavanja, ne gori i ne dimi se kao maslac, stoga je vrlo pogodan za korištenje u kuhinji prilikom pečenja, pirjanja ili kuhanja. To mu daje prednost pred biljnim uljima jer bez pregrijavanja ne oslobađa slobodne radikale koji potiču starenje kože.

Redovnom konzumacijom pospješuje apetit, uklanja probavne smetnje, pomaže rast kose, izgradnju kostiju, pospješuje pamćenje i koncentraciju a koristan je i kod manjih opeklina.

Možete ga nabaviti u supermarketima ili prodavaonicama zdrave prehrane, ali zašto trošiti novac na kupnju nečega što možete brzo i jednostavno spraviti sami.

Recept:
500 gr nezasoljenog maslaca ( najbolje bio ili domaćeg s tržnice ) stavite u lonac s debljim dnom na najmanju vatru da se otopi (cca 5min).

Maslac će početi krčkati što znači da isparava višak vode.

Zatim se počne stvarati bijela pjena na vrhu i talog na dnu.Neprestano budite uz ghee i čistom žlicom kupite pjenu van. Čim vam se ghee potpuno razbistri i miris je pečenih kokica izgasite (cca 15min), u protivnom će vam zagorjeti. Boja mora biti zlatne nijanse.

Ovisno o količni maslaca na početku, cijeli proces može potrajati oko 20ak minuta.

Nakon što se ghee malo prohladi, procijedite ga kroz čistu gazu u sterilne staklenke i ne poklapajte dok se potpuno ne ohladi ( poprimit će kruti oblik).

Ghee čuvajte na sobnoj temperaturi, čvrsto zatvorenog. Rok trajanja nema, dapače s vremenom postaje bolji, samo pripazite da ga svaki put uzimate suhom i čistom žlicom kako ne bi došlo do eventualnog kvarenja.

Primjene u kuhinji su raznorazne jer ga koristite umjesto ulja. Odlično paše u fritajama, štrudlama, palenti, s marmeladom, medom, prepečenim pršutom,u rižotima, palenti, itd.

VAŠA KUHARICA: Skinny chick travelling

Skinny-chick-travelling-logooo

Dobar tek!

POPULARNO

To Top