e-Kako | Homepage
Kako koristiti pomično mjerilo ?

Kako koristiti pomično mjerilo ?

1 Komentar 🕔21.lis. 2016

Za predmete čije dužine i opsezi iznose manje od nekih 300 mm koriste se pomična mjerila. Prva pomična mjerila poznata i pod nazivom šubler, koristila su se još prije Krista. Pomičnim mjerilima može se mjeriti : 1. dužina, 2. širina te 3. dubina.

subler

KLASIČNO POMIČNO MJERILO

Klasično pomično mjerilo izrađeno je od metala, dok plastična uglavnom koriste električari. Pomično mjerilo ima na sebi dvije dužine izražene u milimetrima i inchima. Šubler ima čeljust kojom zahvaća dio predmeta koji se želi izmjeriti. Donja čeljust pomičnog mjerila se pomiče od gornje onoliko kolika je dužina predmeta. Iznos decimalnog broja prije točke očita se na gornjoj dužini mjerila. Dok se iznos decimalnog broja poslije točke očita tako da se gleda koja točka donje dužine se savršeno poklapa s točkom gornje dužine.

subler

Uši šublera mjere širinu neke praznine ili promjer rupe. Primjerice promjer unutar kotača ili matice. Rezultat se očitava na isti način kao i kod mjerenja dužine.

Još jedan važan rezultat kojeg šubler može očitati je dubina. Primjerice dubina čaše. Dubina se mjeri pomoću šipice koja se nalazi unutar pomičnog mjerila. Rezultati se očitavaju jednako kao i kod mjerenja dužine i širine. Pomično mjerilo praktično je te ga radnici u građevinarstvu često nose sa sobom u džepu.

DIGITALNO POMIČNO MJERILO

digitalni-subler

Digitalni šubler puno je jednostavniji za korištenje od klasičnog šublera. Razlog tome je što nije potrebno očitavati vrijednosti gornje i donje dužine pomičnog mjerila. Predmet čiju dužinu želite izmjeriti stavite između čeljusti digitalnog pomičnog mjerila, a na ekranu ćete dobiti rezultat mjerenja. Na isti način izmjeriti ćete i širinu te dubinu predmeta na digitalnom šubleru. Digitalno pomično mjerilo puno je preciznije jer ste sigurniji u rezultat koji se prikaže na ekranu, nego u rezultat kojeg sami očitate s pomičnog mjerila.

Nakon korištenja mjerila treba obrisati i pospremiti na neko mjesto koje nema vlage jer vlaga je štetna za šubler.

Provjera ispravnosti šublera

Zatvorite čeljust šublera. Podignite ga prema svjetlosti. Ako ne prolazi svjetlost kroz čeljust, vaš šubler je ispravan i precizno mjeri. Ako kroz vaš šubler ipak prolazi svjetlost, onda vaše pomično mjerilo ne daje precizne rezultate.

Similar Articles

Kako fotografirati crno – bijele fotografije ?

Kako fotografirati crno – bijele fotografije ? 0

Možda na prvu zvuči smiješno činjenica da treba objašnjavati kako fotografirati crno – bijele fotografije,

Kako na siguran način koristiti bušilicu?

Kako na siguran način koristiti bušilicu? 0

Alati zahtijevaju rukovanje na siguran način jer postoji velika mogućnost da ćete se ozlijediti njima. Kod

Kako lemiti ?

Kako lemiti ? 0

Lemiti ili lemljenje je spajanje metalnih materijala pomoću rastaljenog dodatnog materijala ili lema, čije je

Kako bušiti u beton?

Kako bušiti u beton? 0

Ako planirate postavljati police, objesiti slike, instalirati svjetla, ugraditi namještaj ili postaviti određeni uređaj na

Kako rezati PVC cijevi?

Kako rezati PVC cijevi? 0

Rezanje PVC cijevi potrebno je gotovo svaki put prije njihovog montiranja jer kod kupovanja nećete

1 Komentar

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Označena polja su obavezna. *

Oglašavanje

VermaHr
AOB
Udruga Nina
mojstan.net
Sapica
itonijesve.com
HappyDot
Poslovna večera