Obitelj

Kako dijete naučiti plivati?

kako-dijete-nauciti-plivati

Naučiti dijete plivati je zbilja nešto posebno. Idealno za učenje je more, ali ako nemate tu mogućnost, dobro će doći i bazen.

Naučiti dijete plivati je zbilja nešto posebno. Idealno za učenje je more, ali ako nemate tu mogućnost, dobro će doći i bazen. Najvažniji faktor pri učenju djece plivanju je naučiti ih da se ugodno osjećaju u vodi. Igrajte puno igri kako bi bi vama i njemu bilo zabavno i ne žurite, dajte mu vremena koliko mu je potrebno. Ako dijete nauči uživati u vodi, plivačke sposobnosti će mu se prirodno razviti.

Primite dijete ispod pazuha i šetajte s njime u vodi kako bi razvio osjećaj ugode i otklonio sve strahove dok upoznaje novo vodeno okruženje. Cijelo vrijeme razgovarajte i smiješite se jer mu na taj način pokazujete kako je ovo „novo mjesto“ zabavno i zanimljivo.

  • Pridržavajući ga za prsa recite mu da udara nogama po površini vode, to bi mu se moglo jako svidjeti jer će špricati na sve strane te bi ga to moglo zabavljati. Isto tako mu objasnite da mora koristiti ruke kako bi razvio osjećaj za pokret. Za stariju djecu možete koristiti i dasku za plivanje kako bi mu pomogla da se održava iznad vode.
  • Pušite mjehuriće u vodi kako bi ga dobili da zaroni glavu pod vodu. Učite ga kako zaroniti i kako držati dah pod vodom te da ne može udahnuti ako je zaronio u vodu. Probajte s podvodnim igrama i tako ga potaknite da slobodno otvori i oči pod vodom.
  • Objasnite mu tehniku koju mora izvoditi istodobno s rukama i nogama dok pliva (demonstrirajte mu) , a onda neka i sam pokuša istom tehnikom. Dok udara s nogama i rukama vi ga lagano držite te ga postupno puštate kako bi on osjetio da se može sam održavati na vodi.
  • Kada uspijete i kada samo shvati da može plivati, potrebno je još otkloniti strah. Počnite se udaljavati, ali na male udaljenosti. Recite mu da pliva prema vama,a vi se lagano odmičete, s time da držite istu udaljenost kako bi se ono uvijek osjećalo sigurno pošto je u blizini vas. Držite se malih udaljenosti koje s vremenom povečavate.
  • Uzmite vremena i posvetite se postupno svakom koraku. Nemojte forsirati, prvi dan – prvi korak. Drugi dan ponovite prvi korak te pokušajte s drugim. Započnite svaki novi korak uvodom sa starim koji ste mu prethodno objasnili i naučili

Iznimno važno!

Nikad ne ostavljajte dijete bez nazora u blizini ili u samom bazenu. Čak i djecu koja znaju plivati nikako ne gubite iz svog vidnog polja.

POPULARNO

To Top