Obitelj

Kako dojiti?

kako-dojiti

Pošto dojenje nije lako, grudi treba postepeno pripremiti za lako obavljanje funkcije kojoj su namijenjeni, tako i bebama treba pokazati kako koristiti refleks sisanja.

Pošto dojenje nije lako, grudi treba postepeno pripremiti za lako obavljanje funkcije kojoj su namijenjeni, tako i bebama treba pokazati kako koristiti refleks sisanja. Pošto dojenje nije lako. grudi treba postepeno pripremiti za lako obavljanje funkcije kojoj su namijenjeni, tako i bebama treba pokazati kako koristiti refleks sisanja.

Prvih nekoliko dana mnogim majkama je komplicirano i teško. Što je razlog zbog kojeg neke odustaju od dojenja u prvom tjednu nakon poroda. Ne treba odustati.Veličina dojki nije u nikakvoj vezi sa proizvodnjom dovoljne količine mlijeka. Mlijeko se stvara u dublje smještenim mliječnim žlijezdama, a ne u masnom, okolnom tkivu.

Prije nego što mlijeko počne pritjecati treba proći tri do pet dana. Nemojte misliti je kolostrum mlijeko koje je vodeno i loše, da će djetetu biti bolje da mu date neki od nadomjestaka. Kolostrum mora biti vodenast jer je voda djetetu najpotrebnija i ništa je ne može zamijeniti.

Tijekom ovih prvih dana dijete treba redovito stavljati na prsa kako bi dobilo za život vitalni kolostrum i navikavati ga na sisanje dok su vam grudi još meke. Ako čitav čin sisanja dijete nije uvježbalo, vaše će mu se veće, tvrde i od mlijeka nabrekle grudi učiniti težima za sisanje.

Neugodni problemi:

NABREKLE GRUDI

Ono što potiče stvaranje mlijeka je sila hormonalna aktivnosti organizma nakon poroda. Rijetko mlijeko navre preko noći i grudi postanu krupnije, te se zategnu od pojačanog dotoka mlijeka i krvi. Aureole se oko bradavica prošire, jer grudi postanu tvrde, bolne i vruće. Ako do ovog dođe, znači da su grudi pune mlijeka. Kas su grudi nabrekle mogu biti jako bolne. Za dan-dva ponovo će se uspostavit hormonalna ravnoteža. Ako imate previše mlijeka potrebno se izdojiti. Pošto dijete neće moći uhvatiti oteklu areolu, dojenjem se neće isto moći učiniti. Ispirući toplom vodom, grudi će se omekšati, zatim trebate pokušati izdojiti mlijeko. Ne bude li dijete kadro da uzme dovoljno mlijeka u intervalima koji su dovoljno česti da vam pruže olakšanje, stanovito olakšanje pružit će vam hladan oblog ili u krpu umotane kocke leda koje ćete staviti na grudi. Pomoći će i jednostavno sredstvo za umirenje bolova.

BOLNE BRADAVICE

Nenaviknutost djeteta za dojenje može grudi učiniti bolnima. Masaža i ispiranja hladnom vodom u kasnoj trudnoći malo će ih učvrstiti no sada morate ograničiti vrijeme dojenja na dvije minute za svaku dojku, produžujući ga, samo za minutu dnevno sve dok se grudi ne naviknu na novi zadatak. Dijete ne smijete silom otkidati od dojke, te trebate paziti da uvijek između dojenja bradavice budu suhe.

NAPUKLE BRADAVICE

Ako dojku prožme oštra bol, kad je dijete uzme, i nastavi se za vrijeme dojenja, vjerojatno na njoj postoji sitna napuklina. Napuklu bradavicu treba odmarati i o tome izvijestiti liječnika. Preporučiti će kremu kojom ćete je mazati kako biste ubrzali izlječenje i spriječili infekciju.Za izlječenje neće trebati duže od dan-dva, no za to vrijeme dijete treba dojiti samo drugom dojkom. Iz oboljele doje možete nježno pokušati izdojiti mlijeko.

TVRDI, BOLNI ČVOROVI U GRUDIMA

Može se začepi neka od sićušnih cjevčica kojom se mlijeko iz mliječnih žlijezda dovodi do bradavice. U tom slučaju se mlijeko nagomila na začepljenom dijelu i ne može proći. Tvrd, malen i bolan čvorić može se napipati. Dojku je potrebno ispirati neprekidno u toploj vodi i nježno masirati prije nego počnete dojiti. Da bi ste postigli da se mliječni kana oslobodi potrebno je da se čvor rastvori i bol ublaži. U protivnom obratite se istog dana liječniku. Čvor može značiti početak čira, a ne obično začepljenje kana.

GRUDNI ABSCESI

One nastaju kao posljedica infekcije koje u grudi prodru posredstvom ne izliječene napukle bradavice. Taj dio grudi je crven, otvrdnuo i u njemu bolno kucka. Možete se loše osjećati i imati povišenu temperaturu. U tom slučaju je potrebno da istog dana otiđete liječniku, no do tog vremena možete bez posljedica nastaviti s dojenjem djeteta upaljenom dojkom. Ako se upala liječi u ranoj fazi (najčešće antibioticima) tijekom čitavog trajanja liječenja moći ćete normalno dojiti i, vjerojatno, ćete osjećati manje boli. Ako se upala zapusti, moći ćete dugi niz dana dijete dojiti drugom dojkom, a to zna biti veoma bolno.

BOLOVI NAKON DOJENJA I REFLEKS SISANJA

Lučenje oxytocina u vašu krv uzrokuje bebino sisanje i plač. To je hormon koji izaziva kontraakciju mišićnih vlakana oko mliječnih žlijezda potiskujući mlijeko kroz mliječne kanale. Također izaziva kontrakciju mišića utrobe, te neke žene mogu osjećati bol nalik na grčenje. Bol nestaje nakon dva do tri dana. Dok dijete siše jednu dojku refleks sisanja može izazvati cijeđenje druge.

Savjeti:

  • Djetetu treba dopustiti da siše kad god je gladno. Prvih dana će se htjeti više puta hraniti (10-12 puta na dan). Nije važno koliko ćete često dojiti, sve dok nećete imati problema tj. dok vam bradavice ne postanu bolne ili napukle.
  • Morate voditi računa da kod svakog dojenja dijete isprazni obje dojke jer moraju primiti maksimalnu stimulaciju. U koliko u dojci ostane nešto mlijeka, izdojite ga rukom.
  • Dijete će dobiti sve potrebno bude li sisalo kad za to osjeti potrebu.
  • Ne nudite mu bočicu umjesto prsiju i ako je nedavno sisalo. Uvijek će se malo naći jer grudi će se sporije ponovo napuniti ako mu to uskratite.Ne nudite bočicu istovremeno kad i prsa, zato što su djetetovi zahtjevi učestali, pa ste stekli dojam da obrok mora biti obilniji.

IZDOJITI

Budući da dijete ne siše kao treba u početku njegovi zahtjevi mogu varirati. Bilo bi dobro da se izdoji mlijeko koje je ostalo u prsima. Dok se iscjeđuje mlijeko iz prsiju, mliječne žlijezde stvaraju novo. Iz tog razloga se dojke nikad do kraja ne mogu iscjediti. Morate prestati u momentu kada mlijeko prestane teći u mlazu i počne kapati.

POPULARNO

To Top