Obitelj

Kako regulirati zatvor kod dojenčadi?

kako-rijesiti-zatvor-kod-bebe

Dojenče hranjeno na prsima ima prosječno 2 do 4 stolice dnevno, a hranjeno na umjetnoj prehrani 1 do 2 stolice.

Dojenče hranjeno na prsima ima prosječno 2 do 4 stolice dnevno, a hranjeno na umjetnoj prehrani 1 do 2 stolice.

Ne postoje stroga pravila koja određuju normalan broj stolica dnevno. Neke pojave koje bismo u odrasla čovjeka proglasili poremećajima ili bolešću, u djece su normalne.

Jedna stolica u 2 ili 3 dana može se smatrati gotovo normalnom pojavom ako dijete dobro napreduje i ne pokazuje druge znakove bolesti.

Zatvor stolice obično se javlja u dobi od 1 do 3 mjeseca. To je lažni zatvor (pseudoopstipacija) i nastaje zbog toga što dijete u potpunosti iskoristi mlijeko, pa nema dovoljno ostataka koji bi izazvali rastegnuće završetka debeloga crijeva i izazvali reflekse ispražnjivanja. Takva začepljenost prestaje kada poslije majčina mlijeka dodajemo povrće, pore od povrća, s mnogo otpadaka, celuloze. Ako takva začepljenost traje duže od 3 dana, daje se glicerinski čepić ili klistir od pola decilitra čaja od kamilice.

Začepljenost ili tvrda stolica može imati i drugi uzrok, a najčešći je pogrešna ishrana. Hrana s previše bjelančevina, a premalo ugljikohidrata (šećera) uzrokuje tvrdu stolicu. Začepljenost može nastati i zbog gladovanja.

Najčešći je uzrok nedovoljna količina majčina mlijeka ili nemogućnost djeteta da siše dovoljne količine mlijeka bilo zbog uvećanih bradavica majke, ili zbog promjena u usnoj šupljini djeteta. Upala nosa čest je uzrok glavobolja djeteta na prsima. Dojenče istovremeno i diše i siše. Ako je sluznica nosa upaljena, otečena, disanje kroz nos postaje otežano i dijete prekida sisanje da bi moglo disati. Začepljenost se može javiti i nakon odbijanja od prsiju, tj. prelaskom na umjetnu prehranu nakon liječenja proljeva rogačem (ceratonij). Ako se dulje vrijeme daju veće količine rogača i mrkve, može doći do zatvora stolice.

Zatvor stolice javlja se kod svih bolesti s visokom temperaturom jer dolazi do velikoga gubitka vode; može biti i posljedica manjka vitamina, naročito iz grupe B; u rijetkim je slučajevima posljedica nenormalnih promjena u crijevima, npr. suženje anusa. Jaka začepljenost javlja se kod bolesti koje se naziva veliko debelo crijevo (megakolon). Zatvor je toliko jak da se stolica može dobiti jedino klizmom; stolica je izrazito tvrda, a trbuh velik i napet zbog velike količine plinova u crijevu. Koji put se stolica mora vaditi instrumentima na operacionom stolu. Ako dijete nema stolicu duže od tri dana, majka se treba posavjetovati s liječnikom.

Kako bi se regulirala stolica djece valja se držati ovih uputa: hrana mora sadržavati dosta otpadaka (balasta), tj. povrća i voća; valja masirati trbušne mišiće, a to se postiže podizanjem trupa iz ležećeg položaja u sjedeći, ili „vožnjom bicikla“ u ležećem položaju; toplina na trbuhu obično ne pomaže, ona djeluje samo kod grčevitoga začepljenja, a taj oblik začepljenosti javlja se obično kod starije djece.

POPULARNO

To Top