Povijest

Kako je nastala poznata maska “Anonymous”?

kako-je-nastala-anonymous-maska

Maska Anonymousa simbol je poznatog povijesnog borca protiv monarhijske vlasti u Engleskoj – Guya Fawkesa.

Maska Anonymousa simbol je poznatog povijesnog borca protiv monarhijske vlasti u Engleskoj – Guya Fawkesa. Priča počinje pokušajem britanskih katolika da uklone protestantskog kralja Jamesa VI. Naime, u to doba, u 17. stoljeću katolici su u Velikoj Britaniji bili okrutno proganjani od strane protestantske većine. Biti katolik bilo je opasno, a obitelji koje su bile katoličke, često su u kućama imale skrivena skloništa u koja bi se mogli sakriti katolički svećenici ukoliko bi došla državna kontrola.

Guy Fawkes i njegovi suradnici skrili su u podzemne hodnike ispod britanskog parlamenta veliku količinu baruta (36 bačvi – više od dvije tone baruta) i čekali su priliku da izazovu eksploziju kad bi kralj posjetio parlament (tzv. Barutna urota). Međutim, urota je otkrivena, a Guy Fawkes je uhićen i osuđen na smrt, koja je trebala biti izvedena na najokrutniji način – polovičnim vješanjem, vađenjem utrobe na živo i sječom tijela na četiri dijela. Fawkes je ipak uspio skočiti s vješala, ali je slomio vrat, tako da nije proživio okrutnost drugog dijela smaknuća. Ipak, tijelo mu je rasiječeno i poslano u razne dijelove kraljevstva kao opomena drugima.

Danas je Guy Fawkes simbol otpora središnjim vlastima. Njegov lik prikazuje se kao poznata Anonymous maska u borbi protiv internetske cenzure. Više o samoj ideji, te tko i što su Anonymous možete pogledati na ovom videu – što je anonymous?

Poznata maska proslavila se zahvaljujući strip piscu Alana Mooreu i ilustratoru Davidu Lloydu, koji su osamdesetih objavili grafički roman V for Vendetta – priču o distopijskoj budućnosti u kojoj je Britanija pod totalitarnom vladavinom. U trenutku kreativnosti, David Lloyd došao je na ideju da umjesto high-tech špijunskih dizajna maskiranog protagonista odjene u Guy Fawkes masku i kostim, kada već radnja kulminira eksplozijom parlamenta.

Grafički roman ekraniziran je 2005. kao akcijski film uz brojne promjene radnje, a taj se film svidio mladim internet aktivistima, pogotovo pokretu Anonymous koji je masku nosio prilikom prosvjeda protiv scientološke crkve u SAD-u. Nakon toga, maska je postala simbolom Anonymous pokreta i neoanarhističkih pokreta, a maska se svake godine prodaje u stotinama tisuća komada.

POPULARNO

To Top