Povijest

Kako je nastala samostalna Hrvatska?

kako-je-nastala-samostalna-hrvatska

Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj 1990. pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj 1990. pobjeđuje Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). To je stranka dr. Franje Tuđmana (1922.-1999.), koja se zalagala za samostalnu hrvatsku državu. Franjo Tuđman postaje prvi hrvatski predsjednik. Proglašen je novi Ustav koji je i formalno označio početak demokracije.

Osamostaljenju Hrvatske i raspadu Jugoslavije protivila se srpska nacionalna manjina, instrumentalizirana od velikosrpskih beogradskih krugova. 1991. održanje referendum na kojem se 94% glasača izjasnilo za samostalnu Hrvatsku. Stoga je Sabor 25. lipnja 1991. proglasio Hrvatsku samostalnom i suverenom državom, a 8. listopada 1991. proglašenje prekid svih državnih veza s Jugoslavijom.

JNA je u dogovoru s velikosrpskim Miloševićevim režimom oružjem nastojala spriječiti raspad Jugoslavije. Beograd naoružava srpsku manjinu u Hrvatskoj i potiče je na pobunu. Hrvatski obrambeni rat za neovisnost – Domovinski rat – koji jezapočeo u ljeto 1991. i vodio se na trećini hrvatskog teritorija. Najžešće borbe hrvatske vojske s pobunjenim Srbima, snagama JNA i dobrovoljcima iz Srbije vodili su se oko Knina, na Banovini, u zapadnoj i istočnoj Slavoniji. Vrhunac rata bila je bitka za Vukovar i opsada Dubrovnika. Trećina hrvatskog teritorij našla se pod okupacijom u tzv. Republici Srpskoj Krajini. Godine 1992. Ujedinjeni narodi priznali su Hrvatsku kao samostalnu državu.

Kako srpska manjina nije pristala na ponude hrvatskih vlasti i međunarodne zajednice o širokoj autonomiji, Hrvatska u svibnju i kolovozu 1995. pokreće oslobodilačke akcije »Bljesak« i »Oluja«. U tim akcijama oslobođena je većina okupiranih područja, a manji istočni dio Hrvatske priključen je mirnom reintegracijom. Rat je okončan u studenom 1995. Daytonskim sporazumom.

Koje je značenje akcija „Bljesak i „Oluja? 

Vojno redarstvena akcija „Bljesak kojom su oslobođeni okupirani dijelovi zap. Slavonije i Posavine izvedena je 1. i 2. svibnja 1995. Brzina akcije i uvježbanost hrvatskih snaga, koje su u manje od dva dana oslobodile više od 500 km2, jasno su naznačile nove odnose vojne i političke moći.Kako pregovori o mirnoj reintegraciji početkom kolovoza iste godine nisu dali rezultate, hrvatske vlasti 4. kolovoza pokreću i drugu oslobod¬lačku akciju nazvanu „Oluja. Već prvoga dana operacije hrvatske su snage probile srpsku obranu na više pravaca, a 5. kolovoza oslobođenje Knin, središte pobunjeničke paradržave. Do 7. kolovoza oslobođena su sva dotad okupirana područja sjeverne Dalmacije, istočne Like, Korduna i Banovine. Srpske vlasti pokreću velike zbjegove civila prema BiH i Srbiji s namjerom širenja sukoba i izazivanja krize većih razmjera. „Olujom je konačno slomljena srpska pobuna u Hrvatskoj i omogućena mirna reintegracija istočne Slavonije.

Hrvatska Atena

Dubrovnik je od XV. do XIX. st. imao status samostalne države. Bila je to patricijska aristokratska republika kojom je vladalo plemstvo okupljeno u Velikom vijeću i knez, koji se birao na mjesec dana. Obogativši se pomorskom trgovinom Dubrovčani su vještom diplomacijom balansirali između onodobnih sila – Osmanskoga Carstva i Mletačke Republike. Svoj vrhunac Dubrovačka Republika dosegla je u XVI. stoljeću. Najviši ideal Dubrovčana sažet je u riječi LIBERTAS (sloboda), a ta je riječ bila ispisana i na zastavi Dubrovačke Republike. Dubrovnik je Hrvatskoj dao toliko umjetnika i znanstvenika, od Marina Držića i Ivana Gundulića do Marina Getaldića i Ruđera Boškovića, da ga često nazivamo i »hrvatskom Atenom«.

POPULARNO

To Top