Povijest

Kako je proizveden Ford model T?

kako-je-fotdt-utjecao-na-svijet

Ford T je model koji 1908. godine označuje rađanje automobilske industrije.

Ford T je model koji 1908. godine označuje rađanje automobilske industrije. Njegova mehanička rješenja su u suštini kao današnja, ali daleko iznad ostalih vozila tog vremena, a nadasve zato što je proizvodnja bila serijska pa time jeftinija, a to je omogućilo masovnu prodaju.

Montažnu traku je uveo Henry Ford u svoje tvornice u Detroitu, SAD, upravo za izradu Forda T. Automobil se pomicao po traci od radnika do radnika. Svaki je ugrađivao neki dio ili obavio neku točno određenu radnju. I to uvijek istu, mehaničku.

Na ovaj je način Ford mogao proizvesti svoja vozila mnogo jeftinije i u velikom broju, pa su ih čak i njegovi radnici, koji su ih sastavljali, mogli kupiti. Proizvodnja ovih automobila, koje su Amerikanci nazvali Tin Lizzie (Limena Liza), nastavila se od 1908. do 1927. godine i kroz to vrijeme u radionicama Ford Motor Company proizvedeno je 18 milijuna primjeraka. Ako je na početku stoljeća automobil bio proizvod za izabrane, s modelom T on je postao proizvod za mase. Henry Ford izrekao je svoju poznatu rečenicu: Svaki kupac može dobiti automobil u bilo kojoj boji dokle god je crna Automobili su se proizvodili toliko brzo da je jedina boja koja se mogla osušiti dovoljno brzo bila crna.

Ford T model nije prvi koji se proizveo serijski. Prvi serijski proizveden automobil bio je Oldsmobile. Njegova proizvodnja (konstruktor se zvao Olds) započela je 1901. godine. On međutim nije koristio montažnu traku, a broj proizvedenih automobila nije se mogao usporediti s Fordovim.

POPULARNO

To Top