Povijest

Kako je tiskana prva knjiga?

kako-je-tiskana-prva-knjiga

Povijest knjige proteže se još od davnih dana, kad je čovjek svoje misli počeo crtati ili zapisivati simbolima na zidovima pećina, koru drveta ili na kožu životinja.

Povijest knjige proteže se još od davnih dana, kad je čovjek svoje misli počeo crtati ili zapisivati simbolima na zidovima pećina, koru drveta ili na kožu životinja. Sredinom 15. stoljeća u Njemačkoj obrtnik Johannes Gutenberg (pravim imenom Johannes Gensfleisch zum Gutenberg) stvorio je sustav koji će olakšati širenje pisane riječi. Taj mu je sustav 1455. omogućio tiskanje prve knjige – Biblije.

Iako su Kinezi već u 6. stoljeću rabili rezbarene drvene ploče za umnožavanje tekstova, a pokretna metalna slova korištena su za tiskanje u Koreji sredinom 13. stoljeća, u Europi su se do sredine 15. stoljeća knjige umnožavale prepisivanjem rukom, što ih je činilo skupima i rijetkima. Gutenbergov izum omogućio je eksplozivno širenje znanja u renesansnoj Europi.

Koristio je postupak koji je bio u upotrebi sve do nedavno, kada je tehnološka revolucija donijela velike promjene i u tiskarstvu. Sljedeći vlastitu intuiciju Gutenberg je koristio pokretna slova.

Gutenberg je počeo izlijevati pojedinačna slova iz kovine i od tih slova sastavljati redove i stranice na glinenoj ploči. Konstruirao je i drveni tijesak za tisak pomoću kojeg je dobivao otisak pritiskom ravne ploče preko lista papira. Prije Gutenberga knjige su se ručno prepisivane i oslikavane. Stoljećima su se koristile posebne tehnike za reproduciranje slika. Uzimale su se drvene matrice na kojima su urezivani različiti likovi. Poslije se matrica, umočena u boju, pritiskivala na papir i tako se dobij ao otisak. Takvih je pokušaja bilo i sa slovima abecede, ali pokazalo se da je to presložen postupak, zbog malih dimenzija rezbarija i zbog toga što se drvo lako izobličavalo.

Kakvu je važnost imao Gutenbergov izum?

Njegov je sustav olakšao umnožavanje tekstova koji su se do tada prepisivali i zbog toga bili dostupni u vrlo malo primjeraka. Tako su čitati mogli samo rijetki i povlašteni. Poslije Gutenberga, primjerci knjiga dosegli su za to vrijeme iznimne naklade. Moglo se otisnuti dobrih dvije tisuće primjeraka jedne jedine knjige. Gutenbergov izum je kasnije usavršavan, na primjer u tipu slova. S vremenom je izgled slova pojednostavljen dok nije dobio svoj današnji izgled. Prva tiskana knjiga u Hrvatskoj je Misal tiskan u Senju 1494. godine.

Krajem prošlog stoljeća izumljeni su strojevi koji mogu odvajati i spajati različita slova abecede. Ti strojevi – linotipi, koriste se kao obični pisaći strojevi. Oni stvaraju riječi i smještaju ih u retke od kojih nastaje stranica.

Gutenbergov je slog bio izljevan u kalupu, i to svako slovo posebno. Izvađen iz kalupa, slog se lako mogao slagati ili postavljati u riječi, redove i stranice. Kada se slože i otisnu, stranice su razbijane, slova su odlagana u pregratke da bi se ponovo upotrijebila za tiskanje novih stranica i knjiga

POPULARNO

To Top