Povijest

Kako razlikovati pirate i gusare?

kako-razlikovati-pirate-i-gusare

Pirati su morski pljačkaši koji su napadali brodove svih država i pljačkali za svoj račun robu koju su ti brodovi prevozili, a ponekad su napadali i na obali.

Pirati su morski pljačkaši koji su napadali brodove svih država i pljačkali za svoj račun robu koju su ti brodovi prevozili, a ponekad su napadali i na obali. Na Mediteranu piratstvo postoji još od davnih vremena.

Feničani, poznati kao sposobni mornari, često su bili i smioni pirati. U doba seobe naroda i u srednjem vijeku teško je praviti razliku između barbarskih osvajanja i piratskih krstarenja, uz primjer Normana ili Arapa. Piratstvo je gotovo posve nestalo u 19. stoljeću, osim u nekim dijelovima indonezijskog otočja. Poseban su slučaj bili arapski pirati koji su od 16. stoljeća u Sjevernoj Africi stvarali prave države. Sve do 19. st. bili su opasni za plovidbu Mediteranom.

Nakon otkrića Amerike pojačale su se trgovačke veze između kolonija Novoga svijeta i Europe. Brodovi, koji su plovili iz kolonija, bili su prepuni svakovrsne robe. Ta su bogatstva privlačila engleske, francuske i nizozemske pustolove koji su stvorili udrugu poznatu kao Braća obale ili flibustjeri.

Flibustjeri, od engl. freebooter, pljačkaš, bili su vrsta pirata koji su između 17. i 18. stoljeća vodili žestoku borbu sa Španjolcima na Antilima. Zarobljavali su galije pljačkali ih, upadali i u obalna središta kolonija. Francuski flibustjeri s otok Tortuge, engleski s Jamajke i nizozemski s Nizozemskih Antila, ukrcavali su bukanire kao saveznike.

Piratske dužnosti i obveze bile su propisane pravilima koja su određivala željeznu stegu na brodu. Odsutnost ili pušenje u unutrašnjosti broda kažnjavano je sa četrdeset udaraca bičem. Pljačkaški udio svakog mornara povećavao se s brojem rana zadobivenih u borbi.

Tko su bili bukaniri?

To su bili naseljenici, uzgajivači goveda na Antilima, koji su prodavali goveđu kožu i meso dimljeno na posebnom roštilju zvanom boucan. Kada su ih 1629. s Bahama protjerali Englezi, a iz San Kristofora 1630. Španjolci, ujedinili su se s flibustjerima iz Tortuge. Najpoznatiji su bili: Henry Morgan, koji je 1671. poharao Panamu, izgleda po zapovijedi Engleza, i Francuz Nau. U tim su stoljećima i mnoge žene bile pirati. Povijest spominje Anne Bonny i Mary Reed.

Gusari su bili pomorski ratnici koji su ovlašteno i u interesu svoje zemlje i vladara napadali i plijenili neprijateljske brodove ili imovinu na moru i time slabili protivnika. Na Antilima je to bilo protiv Španjolaca, a na Jadranu neretljanski i omiški gusari ugrožavali su mletačku moć.

Neki od najpoznatijih gusara su Francis Drake, koji je imao velikih zasluga za stvaranje britanskog kolonijalnog carstva, Raleigh Hawkins i Jean Bart. Kao osobno oružje koje su rabili i pirati i gusari su pištolj, sablju, sjekiru, kratki mač i pušku. Na brodovima topovi velikog kalibra izbacivali su kugle vezane lancem u parove koje su rušile jarbole. Koristili su razne brodove: fustu, mali veoma brzi brodić na jedra ili vesla, malu galiju na vesla s jednim jarbolom, veliku galiju s tri jarbola, 32 vesla i 36 topova i galijun s 4 jarbola i 70 topova.

POPULARNO

To Top