Povijest

Kako su izgledali prvi umjetni zubi?

kako-prije-izgledali-zubi

Stoje zajedničko Winstonu Churchillu, Georgeu Washingtonu, kraljici Elizabeti, francuskom kralju Henriku III. i mnogim drevnim Etruščanima?

Stoje zajedničko Winstonu Churchillu, Georgeu Washingtonu, kraljici Elizabeti, francuskom kralju Henriku III. i mnogim drevnim Etruščanima?

Iznenađujući odgovor glasi: umjetni zubi – koje su prije skoro tri tisuće godina izumili baš Etruščani, narod iz srednje Italije, a koje smatramo precima takozvane rimske civilizacije.

Od oko 700. g. pr. Kr. etruščanski su zanatlije proizvodili umjetne zube, to jest zubne mostove, dovoljno dobre da se njima moglo žvakati. Neki su se dali skinuti radi čišćenja, dok su drugi bili trajno pričvršćeni za sačuvane prirodne zube.

Oko potonjih se navlačila zalemljena široka zlatna traka, a umjetni se zub stavljao u sredinu i učvršćivao klinom uglavljenim kroz rupicu u trakama i zubu. Zlatne su se trake stavljale poviše iznad desni da ih ne taru, dok umjetni zub nije počivao na desnima, nego na zdravim zubima s obiju strana. Umjetni je pak zub potjecao od drugog čovjeka ili se djeljao iz volovskog. Tolika je zubarska vještina poslije toga bila nepoznata sve do devetnaestog stoljeća.

Vincenzo Guerini je 1909. u svojoj studiji Povijest zubarstva tako visoku kakvoću etruščanskog rada pokušao objasniti i tvrdnjom da su Etruščani ponosno pokazivali zlatne zube: Budući da su njihove zlatne trake prekrivale znatan dio zubne krune, očito je da ih nisu ni pokušavali skloniti od pogleda, nego su, naprotiv, bile vrlo upadljive. Iz toga bi se dalo zaključiti da se u to doba nošenje umjetnih zuba i druge zubne protetike nije smatralo nečim čega bi se trebalo stidjeti; zapravo bi se moglo reći da se to smatralo luksuzom, nečim rafiniranim i dostupnim samo imućnima.

Dekorativne su umjetne zube razvile i Maje iz Srednje Amerike: tako su u jednoj čeljusti iz 600. godine tri zuba zamijenjena komadićima školjke. Daje to bilo učinjeno još za čovjekova života vidi se po tome što je te umjetne zube već počela obrastati kost.

POPULARNO

To Top