Psihologija

Kako dolazi do suza?

kako-dolazi-do-suza

Opće je prihvaćeno mišljenje da su suze samo izraz tuge. Ponekad se zna dogoditi da nam suze teku često i kad uopće nismo tužni. Kako je to moguće?

Opće je prihvaćeno mišljenje da su suze samo izraz tuge. Ponekad se zna dogoditi da nam suze teku često i kad uopće nismo tužni. Kako je to moguće? Naši očni kapci su nabori kože koji se spušta­ju i dižu kao zastor u kazalištu. Kapak se pokreće tako brzo da ne smeta našem pogledu. Mi nismo ni svjesni te radnje, premda se očni kapci automatski otvaraju i zatvaraju svakih šest sekundi i tako vlaže naše oči.

U vanjskom uglu oka postoji suzna žlijezda. Svaki put kada trepnemo, izlučuje se tekućina – suze – na otvoru suznog kanala, zato da bi se isprala rožnjača i spriječilo njeno sušenje.

Nešto slično se događa i kad plačemo. Sigurno ste opazili kako nekome teku suze kad se jako smije? Evo zbog čega. Kad se jako smijemo, mišići pritežu suzne žlijezde i one počinju jače lučiti.

Kakva je onda veza između suza i tužnog raspoloženja? Ljudsko biće, jedino u živom svije­tu, plačem očituje svoje osjećaje. Dojenčad “dreči”, ali ne plače dok ne počne misliti i osjećati.

Kad smo tužni, naši osjećaji, umjesto da se izraze riječima, kanaliziraju se u mehanizam koji stvara suze. To je refleksna radnja, koja se zbiva usprkos našoj volji, zbog toga što naš organizam tako manifestira osjećaje koje ne može ili ne želi izraziti riječima.

POPULARNO

To Top