Veze

Kako biti dobar slušatelj?

kako-biti-dobar-slusatelj

Slušanje je proces koji može biti kategoriziran u dvije skupine: pasivne i aktivne.

Slušanje je proces koji može biti kategoriziran u dvije skupine: pasivne i aktivne. Ukoliko imate naviku da pustite svoj mozak da vam luta dok vam profesor objašnjava svoja predavanja, ili da se automatski isključiti kada vam majka daje upute o tome kako koristiti peglu ili oprati suđe, onda ste pasivni slušatelj i čeka vas puno problema. Ako ne promijenite svoj način i ne počnete aktivno slušati, možete naići na puno neugodnosti u životu.

Možete povrijediti svoje voljene samo zato što se previše odsutni ili previše arogantni da slušate. Ako želite izbjeći takve nepogodnosti i biti dobar slušatelj. Evo načina kako.

Budite strpljivi. Neka vam se druga osoba otvara i priča vam bez prekida. Imat ćete i vi priliku govoriti, tako dajte svom govorniku priliku da se izrazi bez da se osjeća obeshrabrenim za razgovor. Postavite nekoliko pitanja, da bi druga osoba znate da ste se uhvatili se s onim što je ona/on rekao.

Budite dovoljno ponizni i naćulite vaše uši. Dozvolite govorniku da se osjeća dobro kada govori pokazujući pažnju i zanimanje. Ne trebate glumiti; suptilno sjednite ili stojite i na respektabilan način slušajte. Kontakt očiju ili gestikulacija tijelom, kao klimanje ili stisak glave, također su dobar način pokazivanja da ste primili poruku koju je govornik htio prenijeti.

Pokušajte razumjeti. Slušajte pažljivo ono što vam druga osoba želi reći te sami probajte doći do zaključka, umjesto da razmišljate o tome što će vi reći u odgovoru. Većina ljudi jednostavno se pretvara da sluša, čeka da govornik završi, tako da oni mogu dati komadić svojih vlastitih misli i tako upotpunit razgovor, što nije u redu. Za pravi razgovor jedna osoba treba govori, a druga bi trebala slušati, a zatim obrnuto.

Izbjegavajte selektivno slušanje. To znači blokadu ili filtriranja određenih riječi koje ne želite čuti ili za koje mislite da se jednostavno ponavljaju. Parovi su skloni tome, jer oni imaju tendenciju da izvedu sve prethodne pogreške druge osobe u svakoj nadolazećoj svađi. Žene su stručne selektivne slušateljice, dok muškarcima se jednostavno ne da raspravljati istu stvar iznova i iznova te oni prestanu slušati uopće. Tako često završe vičući jedni na druge, kao da time što podižu glasove dobivaju ovu drugu osobu da sluša.

Držite otvoren um. Ako namjeravate pričati s osobom, nemojte biti onaj koji čita misli i nagađati o tome što druga osoba ima za reći pa stalno upada u priču i prekida, nego budite uljudni i pustite neka govornik završi.

Ne činite drugima ono što ne bi željeli da drugi učiniti vama.” Ako ste bili govornik, pružite drugima šansu da se izraze i pozorno slušajte? Nema ničeg iritantnijeg nego kada vas prekinu i ne dobijete priliku reći ono što ste zaista htjeli. Budite obzirni prema osjećajima govornika te ga nemojte prerano osuditi u svojoj glavi.

Vježbajte sposobnost slušanja počevši od sada s ljudima koji vas okružuju. Ako želite doživjeti značajna poboljšanja u vašoj vezi, s prijateljima, s obitelji i kolegama na poslu onda počnite slušati!

POPULARNO

To Top