Kuhinja

Kako napraviti rižino brašno ?

Rižino brašno najviše se koristi u indijskoj kuhinji za pripreme grickalica. Ova namirnica odlična je zamjena za ljude koji ne podnose gluten, a često koriste brašno prilikom pripreme jela.

Rižino brašno dobiva se finim mljevenjem riže. Za razliku od najčešće korištenog – pšeničnog brašna upija više tekućine. Što znači da se prilikom zgusnjivanja, tekućina neće odvojiti od ostalih sastojaka.

U kuhinji se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje, za dijetetske tjestenine, te dodatak prehrani za manju djecu.

Bit će vam potrebno 1 do 4 šalice riže. Ako spremnik blendera planirate napuniti s većom količinom, vjerojatno nećete dobiti finiju strukturu brašna te će vam se pojedina zrna čak i zadržati na stijenci blendera.

Treba napomenuti da je od velike važnosti koristiti snažan blender jer se radi o tvrdim zrnima. Ako je blender namijenjen usitnjavanju voća za smoothieje, neće vam biti koristan u izradi rižinog brašna.

Rižu koju želite preraditi u brašno, operite 2 puta vodom. Nakon toga stavite je u treću vodu te je držite tako 3 sata. To će pomoći da se riža lakše usitni tj. preradi u brašno.

Kad prođu tri sata, ocijedite rižu te je raširite u tankom sloju po pamučnoj krpi da se osuši. Kako bi riža izgubila višak vlage, držite je na krpi 20 do 30 minuta.

Nakon toga stavite rižu u blender te je miksajte 3 do 4 minute. Ako želite što finiju strukturu brašna, miksajte rižu dulje.

Da i dobili što finiju strukturu rižinog brašna, prosijajte je kroz sito.

Rižino brašno možete koristiti za zgusnuti juhu te za umake.

Preostalo brašno koje ne želite odmah koristiti, pospremite u hermetički zatvorenu posudu. Ako rižino brašno ne skladištite u hermetički zatvorenu posudu, može postati pljesnivo.

Brašno od smeđe riže može trajati do 5 mjeseci. Brašno od bijele riže, ako se pravilno skladišti, može imati neograničen rok trajanja. Brašno smeđe riže ima nešto jači okus, nego brašno bijele riže.

Pozabavite se receptima čiji sastav uključuje rižino brašno i uživajte!

POPULARNO

To Top